۰۵۱-۳۶۰۵۵۲۹۸ Info@IranDWG.com
منهول چیست ؟ منهول فاضلاب و تاسیسات شهری به چه معنا است ؟
منهول چیست ؟!
۱۳۹۷-۰۱-۰۹
20 اصطلاح حقوقی ثبت اسناد و املاک که شما باید بدانند
حقوق ثبت اسناد و املاک
۱۳۹۷-۰۴-۲۳
حقوق مهندسی | ۱۰۰ سوال حقوقی که همه ی مهندسین ساختمان باید بدانند !!

برای اینکه با حقوق مهندسین ساختمان در ایران به قلم ” مهندس رضوی و مهندس حسن زاده ” آشنا شویم  با ” مرجع فایل طراحی ساختمان ایران “ همراه باشید :

 

هر شمع روشن ، میتواند صدها شمع خاموش را روشن نمایید .

 

سوال ۱ : ناظر ساختمانی هستم که مالک بعد از امضای نقشه ها به من گفت میره شهرستان ، ازش خواستم با هم بریم سر زمین که خودداری کرد. با کلی پرس و جو آدرس حدودی رو پیدا کردم. هر هفته از مالک شروع به کارش را مطلع میشدم که میگفت شهرستانه و پول برای شروع نداره و به محض برگشت خبر میده. با این حال خودم هم ماهی یکبار سر میزدم. تا اینبار که هرچی تماس گرفتم برنداشت و بعد از اینکه رفتم دیدم ۵ طبقه روی پیلوت اسکلت بتنی زده و تیغه گذاشته . حالا راهنمایی میخوام که چه کاری باید انجام بدم ؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که اگر این وضعیّتی را که می فرمایید صحت داشته باشد (البته اگر بتوانید اِثبات کنید که جایگاهتان محکمتر خواهد بود)
١- فی الفور عین همین مطالب را تدوین کرده برای شهردار منطقه، سازمان استان ، اداره کل راه و شهرسازی إرسال می دارید.
٢- چون شهرداری مکلف است وفق قانون تعاریف حریم و محدوده شهر و شهرک و روستا مصوب ١٣٨۴/١٠/١۴ مکلف بر نظارت و کنترل بر أجرای عملیّات ساختمانی است و یکی از مصادیق آن احراز إرسال گزارش ناظر به آن مرجع می باشد و علی الظاهر و به استناد گفته شما پر واضح است که چنین تکلیفی توسط شهرداری صورت نگرفته است لذا مراتب را به اداره کل بازرسی استان که زیر مجموعه سازمان بازرسی کل کشور می باشد منعکس کرده خواستار رسیدگی شوید.
٣- همین مراتب را به صورت مجزا برای وزیر راه و شهرسازی هم إرسال دارید.

 


 

سوال ۲ : در یک ساختمانی طبقه دوم با اجازه شفاهی و غیر کتبی طبقه اول لوله های آب سرد و گرم خود را از داخل واحد طبقه اول عبور داده است دو ماه بعد از آن ,طبقه اول دادخواستی مبنی بر جمع آوری لوله های آب سرد و گرم طبقه فوقانی از واحد خود را درخواست کرده است. آیا میتواند حکمی در این خصوص بگیرد؟
در صورت مجلس تفکیکی این ساختمان عبور لوله های سرد و گرم طبقات بالا از طبقات پایین جزء حقوق ارتفاقی ذکر شده است.
ضمنا خواهان لوله های شوفاژ خود را زیر سقف مشاعی عبور داده است.
آیا خواهان میتواند از اذن خود برگشته و درخواست جمع آوری لوله را درخواست کند.
خوانده لوله های قبلی را بریده و اگر بخواهد از همان مسیر قبلی لوله را عبور دهد متضمن پرداخت هزینه سنگینی میشود.

پاسخ مهندس مهدی لایق :

۱-اجازه شفاهی در صورت انکار طرف مقابل,نیاز به شهادت شهود دارد.
۲-اگر حقوق ارتفاقی برای عبور لوله دارد,حقش محفوظ است.
۳-خواهان اگر حق عبور تصریح شده در مشاعات نداشته باشد, در صورت اعتراض خوانده مطروحه,باید لوله هایش را برچیند.
۴-خواهان اگر اذن دائمی داده و یا بلامانع دانسته که قرینه ای بر همیشگی بودن موضوع است(شفاهی یا کتبی) در صورت رجوع باید خسارت دهد.البته شاید برخی موافق این موضوع نباشند ولی عرض بنده بر اساس مسولیت مدنی قابل دفاع است.

 


 

سوال ۳ : اگر یک مهندس عمران با سه سال سابقه بیمه تامین اجتماعی ، مدرک لیسانسش را در اختیار شخص دیگری برای تاسیس شرکت پیمانکاری قرار دهد و با آن شخص در دفتر اسناد رسمی قرارداد ببندند که سود و زیان و هر مسئولیت دیگری با او نمیباشد آیا چنین قراردادی یا تعهدنامه ای رافع مسولیت مهندس عمران در صورت بروز مشکل برای شرکت پیمانکاری میباشد ؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
١- چون باستناد ماده ٢٠ قانون تجارت مصوب ١٣١١/٢/١٣ هفت نوع شرکت وجود دَارد لذا در وهله نخست باید مشخص شود که شرکت مذکور از کدام نوع است.
٢- در وهله بعد باید دقیقاً مشخص شود که چه نوع مسؤولیتی از ذمه مهندس یاد شده برداشته میشود؟
٣- آیا شخصی که پروانه خود را در اختیار مؤسس مذکور میگذارد جزء شرکاست یا هیئت مدیره که اگر جزء هیئت مدیره باشد وفق تبصره ذیل ماده ١١٨ ، ١٩٢و ١٩۵ قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی ٩۴/۴/٣١ در صورت تخلف شخص حقوقی مشمول جریمه های سنگین خواهد شد
۴- افزون بر توضیحات بالا اگر مهندس مورد سوْال ما در شرکت یاد شده بطور تمام وقت همکاری نکند مستنداً به بندهای ۶و ٢٢ بخش “ب” ماده ٩١ آیین نامه اجرایی اصلاحی ٩۴/١٢/۵ مشمول مجازات انتظامی خواهد شد.
علی هذا توصیه می شود که همکار گرامی از انجام چنین کاری خودداری ورزند. البته بند آخر ناظر به داشتن پروانه اشتغال بکار مهندسی است. سرافراز باشید.

 


 

سوال ۴ : با توجه به اینکه توی ترسیم نقشه های ساختمان ، این نقشه کش ها هستند که زیر نظر مهندسین طراح و سازه و تاسیسات نقشه ها را ترسیم می کنند آیا توی محکمه اونها نیز ممکنه درصد تقصیر بگیرند ؟

عرض کنم که در توجّه تقصیر باید و باید عنصر سببیّت یا مباشرت وجود داشته باشد تا مرتکب مقصر شناخته ‌شود. در مورد سوال، اگر نقشه کش فقط نقش ترسیم گر را داشته باشد که حق هم همین است چون بعنوان ترسیم گر فعالیّت میکند لذا در مقابل دیگران ضامن نیست بلکه فقط در برابر صاحب کار خودش که از وی انجام کاری را خواسته است ضامن است و لاغیر.

 


 

سوال ۵ : من ناظر ساختمانی هستم که نقشه های آن بدون نقشه همبندی تایید شده و الان ساختمان در مرحله فونداسیون قرار دارد و شروع به بتن ریزی نکرده و من از مالک تقاضای اجرای همبندی را دارم اما مالک چون نقشه همبندی نداره حاضر به پذیرش و انجام نیست و دستورکار را هم امضا نمیکند من از نظام مهندسی تقاضای الزام طراح به تهیه نقشه همبندی کردم اما سوال من این است که مسئولیت من تا چه حده و باید چیکار کنم با توجه به اینکه هم در مبحث ۱۳و هم دستورالعمل برای الزام همبندی داریم
ممنون میشم راهنماییم کنید. ( البته قابل ذکر ناظر برق ساختمان در بوشهر میباشم و هیچ ساختمانی نقشه همبندی ندارد )

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
همانگونه که آشکار است اساساً تمامی نقشه ها باید توسط طرّاح تهیّه و تدوین شود و ناظر وفق تبصره ٧ ماده ١٠٠ قانون شهرداری متعهد است که انطباق عملیات اجرایی را با مفاد پروانه، نقشه های مصوب و محاسبات پیوست بطور مستمر نظارت کرده و در انتها گزارش پایان کار را به مرجع صدور پروانه تسلیم کند و برغم آنکه ناظر یک ساختمان تکلیفی ندارد که خارج از مفاد پروانه و نقشه ها اقدامی انجام دهد به ویژه که نباید رأساً و سرخود دستور کاری بدهد که مبتنی بر نقشه ها نیست که اگر این کار را انجام دهد قطعاً نه تنها مسؤولیت طراح را زائل کرده بلکه مسؤولیت إضافی برای خود رقم زده است، از سوی دیگر نقص در نقشه ها می تواند ایجاد إخلال در نظارت ناظر بنماید، علی هذا بی مناسبت نیست که ناظر کتباً به مالک ابلاغ کند که نقص نقشه ها را برطرف کرده و هم به شهرداری اطلاع دهد که با کیفیت کنونی ادامه عملیات اجرایی مقدور نیست و هم به سازمان استان و هم اداره کل راه و شهرسازی استان موضوع را منعکس کرده خصوصاً از شهرداری بخواهد که تا رفع نقص، مانع انجام عملیات اجرایی شود. البته قبل از آن سنجیده شود که آیا امکان ادامه عملیات اجرایی هست و همزمان با آن رفع نقص شود یا خیر.

سوال ۶ : بنده مهندس برق و ناظر پایه ۱ برق هستم و در یک مجتمع آپارتمانی ۸ واحدی با متراژ ۱۱۰ متر زندگی می کنم که در این مجتمع یک دستگاه سیستم اعلام و اطفا حریق conventional نصب شده است و سیم کشی های لازم انجام و دتکتورها و سیستم اسپرینکلر در هر واحد مسکونی موجود می باشد.
متاسفانه در حال حاضر این سیستم دچار مشکل بوده و کار نمی کند. (سیستم خاموش بوده و باتری ندارد – دتکتورها در داخل منازل خاموش بوده دو عدد از کلید های راه پله نیز فعال بوده و تعویض نگردیده است – مسیر لوله کشی اطفا حریق اسپرینکلر نیز بعلت نشت آب در سقف پیلوت و محل پارکینگ خودروها از مدار خارج شده است) موارد فوق بعد از سکونت مالکین اتفاق افتاده است نه در زمان ساخت مجتمع.
علیرغم پیگیری های بنده و مدیر ساختمان هیچکدام از سایر مالکین و مستاجرین واحد های مسکونی حاضر به پرداخت هزینه جهت راه اندازی این سیستم نمی باشند.
مدیر ساختمان نیز بصورت شفاهی و نه براساس صورتجلسه یا قرارداد انتخاب شده است و در همان مجتمع ساکن است.
سوالی که اینجا مطرح می باشد این است :
چنانچه سهوا یکی از واحدهای این مجتمع آپارتمانی ( بعنوان مثال آپارتمان بنده یا فرد دیگر ) در زمان عدم حضورافراد در منزل ، سهوا بعلت اتصالی برق ( اتصالی سه راهی یخچال یا سه راهی ماکروفر یا ماشین لباسشویی یا ظرفشویی برنامه ریزی شده در حال کار ) دچار آتش سوزی شود و علاوه بر خسارت به منزل به سایر منازل دیگر و یا نمای ساختمان آسیبی وارد کند آیا سایر مالکین با توجه به خراب بودن سیستم اعلام و اطفا حریق و عدم همکاری و پرداخت شارژ جهت راه اندازی دستگاه می توانند از مالک منزل دچار حریق ، طلب خسارت نمایند یا خیر؟
– در این مورد بر حسب تقریب چه مقدار مسئولیت متوجه مالک و چه مقدار متوجه مدیر ساختمان و سایرمالکین خواهد بود؟(درصد تقسیم خسارت بصورت تقریب چگونه خواهد بود؟
– اگر مدیر ساختمان بصورت شفاهی (نه طی قرارداد یا صورتجلسه) توسط مالکین انتخاب شده باشد آیا بازهم به اینگونه امکان مقصر بودن ایشان هست یا می بایست حتما بصورت کتبی یا صورتجلسه ایشان بعنوان مدیر ساختمان تعیین شوند؟
– چنانچه مجتمع مسکونی مدیر ساختمان نداشته باشد تقصیر عدم راه اندازی سیستم اعلام و اطفا حریق به عهده کیست؟ و خسارت حریق چگونه محاسبه می شود؟
چنانچه پیشنهادی جهت بهبود وضعیت فعلی دارید ارایه فرمایید

درود خدمت مهندس گرامی که هوشمندانه چنین موضوعی را پیگیری میکند، عرض می شود که قانونگذار در قانون تملک آپارتمانها مصوب ۴٣/١٢/١۶ و آیین نامه اجرایی آن مصوب ۴٧/٢/٨ تعهداتی را متوجه مدیر و مالکان واحدهای یک ساختمان قرار داده که در خور تأمُّل است. و باید به دقت مورد توجه قرار گیرد و به اجرا در آید. یکی از آن بایسته ها انتخاب مدیر یا مدیران ساختمان می باشد که وفق ماده ٨ قانون موصوف برای ساختمانهای با بیش از سه مالک، باید حتماً مدیر یا مدیرانی برای اداره ساختمان انتخاب شوند و بعلاوه که وفق نصّ ماده ١۴ همان قانون، تمام بِنَا باید به عنوان یک واحد در مقابل آتش سوزی بیمه شود. افزون بر این، ترتیب انتخاب مدیر یا مدیران نیز در مواد ١۴ لغایت ٢٢ آیین نامه اجرایی بیان گردیده است. علی هذا چنانچه مالکان یک ساختمان در انجام‌ وظایف قانونی کوتاهی کنند همگی مسؤول میباشندو اگر مدیر / مدیرانی انتخاب کرده باشند، نامبرده / آنان حسب مواد قانون مرقوم ضامن خسارات وارده هستند. اما در خصوص مدیر ساختمان در مورد مثال، هرچند گویا دقیقاً وفق قانون عمل نشده مع الوصف اگر أهالی ساختمان با مدیریت شخص مورد مثال موافقت دارند وی بایدوظایف محوله را انجام دهد در غیر اینصورت ضامن و مسؤول است. ضمناً اگر برای برطرف شدن نواقص موجود برخی از مالکان همکاری نمی کنند، مدیر یا مدیران و در صورتی که مدیری نباشد، مالکانی که قصد أجرای قانون را دارند باید ابتدا از طریق شورای حل اختلاف تأمین دلیل کرده سپس با طرح دعوی در دادگاه استنکاف کنندگان را مجبور به همکاری کنند.

 


 

سوال ۷ : قرارداد بین ناظر و مالک که قرارداد تیپ نظام مهندسی استان مطروحه میباشد.و در قرارداد سه سقف. با متراژ هر سقف ۷۰ متر مربع باشد ؛و مالک ۴ سقف با متراز هر سقف ۱۱۰متر مربع اجرا کند بصورت غیر مصوب.و ناظر تخلفهارو گزارش کند ؛تکلیف هزینه و دستمزد این اضافه متراژ و طبقه چسیت؟
چون نظارت عالیه در بازدیدش نوشته سه سقف طبق نقشه مصوب اجرا شده؛در حالی که ۴ سقف و با متراژ هر سقف ۱۱۰ اجرا شده.
نظام مهندسی میگوید در صورت تایید این ۴ سقف از جانب ناظر ؛نقشه های چون ساخت برای این ۴ طبقه کشیده شده بعد مصوب میشود انگاه ناظر میتواند این اضافه متراژ را بگیرد!
ناظر که نظارت مستمر بر ۴ سقف هر چند غیر مصوب داشته.
استاد تکلیف ناظر در این فقره چیست ؟
و به احتمال قوی ناظر نمیخواهد پایانکار بدهد چون تخلفات سازه ای رخ داده و اصلاح نشده است .

خدمت شما عرض کنم که صرف نظر از اینکه مالک و به تبَعِ وی، سازنده ساختمان، عملیات ساختمانی را طبق نقشه های مصوّب اجرا کرده باشد یا خیر، چون پایان کار صادره حاوی متراژ واقعی است نه متراژ مندرج در نقشه ها و این متراژ اصولاً در ظرفیت اشتغال ناظر مربوط درج می گردد و سازمان أمور مالیاتی این متراژ را ملاک و مبنای محاسبه مالیات مهندس مذکور قرار می دهد بنابراین باعتقاد بنده وفق نصّ صریح ماده ٣٣۶ قانون مدنی، ناظر گفته شده استحقاق دریافت حق النظاره برای متراژ واقعی را دَارد. گفتنی است که البته اگر ناظر محترم نظارت بر عملیات اجرایی را داشته ولیکن بازهم مالک خلاف کرده چنانچه ناظر مذکور به موقع گزارش خلاف را به مرجع صدور پروانه داده باشد، مسؤولیتی متوجه او نمیشود اما اگر اینگونه نکرده باشد پر واضح است که دست کم تعقیب انتظامی را خواهد داشت. سربلند باشید.

 


 

سوال ۸ : برا توجه به ماده ۸۰۸ قانون مدنی که در مورد حق ب شفعه اموال غیرمنقول قابل تقسیم هست ، و در مورد آپارتمان که غیرقابل تقسیم هست آیا صدق میکند یا نه ؟
در ضمن اگر در قرارداد مشارکت در ساخت برای یک واحد مشترک بین سازنده و مالک زمین شرط حق ب شفعه گذاشته باشند ، و سازنده بدون رعایت شرط مذکور سهم خودش را براساس مجوز کلی پیش بینی شده برای فروش حق السهم ، فروخته باشد ، آیا معامله اش صحیح است یا نه ؟

در پاسخ به سوْال مطروحه عرض کنم که همانگونه که فرمودید وفق نصّ صریح م ٨٠٨ ق.م حق شفعه با تحقق چهار شرط البته بصورت مانعه الخلوّ(هردو شرط باید باهم باشند) ایجاد می شود :
١- مال موضوع حق شفعه غیرمنقول باشد.
٢- مال مذکور قابل تقسیم باشد.
٣- مال مذکور مشاعی باشد.
۴- شرکا بیش از دونفر نباشند.
با عنایت به توضیح داده شده بروشنی می توان دریافت که بخش اول مثال مورد سوْال شما مشمول حق شفعه نخواهد بود. اما در خصوص شرط گفته شده در بخش دوم سوْال، باعتقاد بنده درج چنان شرطی تحت عنوان حق شفعه قابل پذیرش نیست واگر طرفین قرارداد با قصد و نیّت اینکه شرط مذکور حق شفعه بما هی هی باشد چون مغایر نصّ بند ٣ ماده ٢٣٢قانون مدنی می باشد چرا که شرط یاد شده برخلاف قانون است( اگر واژه نامشروع در آن بند را أعم از غیر شرعی یا غیر قانونی بدانیم) لذا خود شرط باطل بوده اما قرارداد اصلی را بی اعتبار نمی کند اما اگر منظور طرفین از درج شرط یاد شده ایجاد تعهد بصورت کلی و در واقع تابع ماده ١٠ قانون مدنی می باشد، قاعدتاً نباید منعی داشته باشد زیرا حق تقدّمی برای مشروطٌ لَهُ ایجاد کرده که اگر مشروطٌ علیه حاضر به پایبندی به آن نباشد مشروطٌ له میتواند وفق ماده ٢٣٧ ق.م الزام مشروطٌ علیه را از دادگاه بخواهد و حتی اگر سندی صادر شده باشد، تقاضای ابطال آن را هم بخواهد، مگر آنکه طرف مقابل بتواند ثابت کند که شرط گفته شده بصورت الزام آور مورد توافق نبوده است که در این صورت شرط مورد نظر فاقد اعتبار خواهد بود.

 


 

سوال ۹ : سلام من مدیر عامل یه شرکت حقوقی نظارت هستم ـ حدود شیش ماهه که یکی از اعضای هیئت مدیره درخواست خروج داده ولی رییس هیئت مدیره لجبازی میکنه و خروجشو نمیده ـ حتی شکایت هم کرده و سه ماه محرومیت گرفته واسه شرکت، ولی بازم رییس هیات مدیره ولش نمیکنه . میخواستم بدونم چیکار میتونم بکنم واسه خروجش ؟

عرض کنم که اگر پروانه اشتغال شخص حقوقی بنام شما باشد در اینصورت این شما هستید که اختیار أمور اجرایی شرکت را دارید و می توانید موضوع درخواست خروج مهندس مورد نظر را به اداره راه و شهرسازی استان اطلاع داده ترتیب خروج وی را بدهید ولیکن توجه داشته باشید که این خروج زمانی محقق می شود که شرکت شما متعهد انجام خدماتی نباشد که مستلزم داشتن حداقل ظرفیت اشتغال و نیز صلاحیت لازم است که در اینصورت باید شخصی جایگزین شخص یاد شده باهمان ظرفیت و صلاحیت بنمایید تا با خروج نامبرده موافقت شود. اما اگر شما اختیار این امر را ندارید، شخص متقاضی به ناچار باید از طریق دادگاههای عمومی دادگستری اقدام کند .

 


 

سوال ۱۰ : طراح نقشه تاسیسات مکانیکی لازمه توی نقشه دریچه های تامین هوا رو رسم کنه ؟ یا کار مهندس ناظر گازه ؟
مشخصات ملک : پکیج بدون فن و شیشه دو جداره

با سلام و درود(۹۶/۱۰/۱۹)، در هر نقشه ای که تهیه می شود، وظیفه طراح است که تمامی جزییات لازم را در نقشه ها بنمایاند و ناظر به هیچ وجه نباید از خود و رأساً به نقشه ها افزوده یا کاهش دهد. بنابراین اگر قرار باشد که نقشه ها تکمیل شود حتماً توسط طراح صورت گیرد .

 


همچنین بهتر است مطالعه کنید : “دانلود دیتیل اتوکد جزییات اجرایی پکیج فن دار


 

سوال ۱۱ : من شهرداری کار میکنم. کار پرونده های تفکیک ماده ۱۰۱ رو همکارم انجام میداد و چون ازین جا رفت کارشون رو به من دادن. راجع به کلیت کار هم بهم توضیح دادن. امروز متوجه شدم یه شهرساز که پروانه طراحی نداره و فقط پروانه نظارت داره، کار طراحی های ۱۰۱ رو مهر میزده و من نمیدونستم و تائید کردم یکی از طراحها که اتفاقا مافوق من بوده و در زمانی که رئیس من بوده هم این ۱۰۱ ها انجام میشده، الان به خاطر منفعت شخصی خودش، به صورت قضایی پیگیره و ازش شکایت کرده
میخوام بدونم من باید چکار کنم؟

نظر به اینکه تأیید نقشه تفکیکی موضوع ماده ١٠١ قانون شهرداری برعهده شهرداری می باشد که در واقع یک وظیفه اداری است و این وظیفه توسط کارمند یا پرسنل مربوط انجام میگیرد و قانونگذار در هیچ سندی انجام وظیفه مذکور را مقید به داشتن پروانه اشتغال نکرده چرا که مسؤولیت آن نهایتاً بر عهده شهرداری مربوط می باشد لذا اینگونه به نظر می رسد که کنترل نقشه ارائه داده شده توسط مالک به شهرداری، قاعدتاً توسط متخصص در زمینه مربوط انجام گرفته بدون ضرورت دارا بودن پروانه اشتغال، النهایه شهرداری آن را مهر و امضا می کند .

 


 

سوال ۱۲ : در شهر ما برای پایانکار ما مهندسین صرفا نقشه های ازبیلت و نیز شناسنامه فنی و ملکی را تایید میکنیم در این حالت مسئولیت ما در تایید پایانکار و بروز حوادث چگونه است؟

چون مهندس ناظر وفق نصّ صریح تبصره ٧ ماده ١٠٠ قانون شهرداری مکلف به نظارت مستمر بر عملیات اجرایی ساختمان تحت نظارت خود با موارد سه گانه زیر میباشد:
١- مفاد پروانه ساختمانی
٢- نقشه های مصوب
٣- محاسبات پیوست
وافزون برآن حسب نصّ صریح ماده ٣۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان باید مقررات ملی ساختمان را هم ملحوظ نظر داشته باشد بنابراین نقشه های چون ساخت(as built) نباید غیر مصوّب باشند یا بعبارتی نباید ساخت ساختمان مغایر نقشه هایی باشد که طراحان مختلف ارائه داده و امضا کرده اند در غیر اینصورت مسؤولیت موارد خارج از آن نقشه ها بر عهده ناظری است که بدون أخذ تأییدیه طراح مبادرت به اِعمال آن تغییرات کرده است. افزون بر این امضای هرسندی توسط هرشخص موجب پاسخگو بودن وی در برابر مفاد آن سند خواهد شد بنابراین اگر شناسنامه فنی و ملکی توسط شما امضا میشود چون مسؤولیت تمامی مفاد آن متوجه شمای ناظر هم خواهد شد پس مراقبت کنید که تمامی مفاد آن محقق شده باشد نه آنکه سرسری و بدون توجه به عاقبت کار سندی را امضا کنید که مغایر با واقع می باشد .

 


 

سوال ۱۳ : من مجری پروژه ای هستم مالک داربست نما را اجرا کرده و بصورت نیمه کاره رها نموده و کارگاه تعطیل کرده و پاسخ تلفن هم نمی دهد روی داربست هم تخته زیر پا بدون مهار رها شده و امکان دارد در صورت باد و یا…. از روی داربست سقوط نماید و خطر افرین باشد لطفا راهنمایی کنید چکار کنم تا در صورت وقوع حادثه مشکلی برایم پیش نیاید در ضمن هم به شهرداری و نظام و اداره کار نامه زده ام ولی تاکنون اقدامی صورت نگرفته است ایا صلاح میدانید از طریق دادستانی اقدام نمایم ؟

ضمن تقدیر از اینکه با جدیّت و پشتکار احساس مسؤولیّت کرده و برای کار و حرفه و حیثیت خود ارزش قائل هستید، توصیه می شود که این اقدام خود را هر هفته دست کم تا سه بار متوالی تکرار کنید یعنی هم به شهرداری هم به سازمان استان و هم اداره کار مربوط گزارشی محکم، مستدل و مستند داده و خواستار شوید که تسریعاً اقدامات اساسی را انجام دهند تا مبادا اتفاق ناگواری رخ ندهد و واقع نشود. افزون بر آن یک گزارش هم به اداره کل راه و شهرسازی استان تحویل بدهید تا آن نهاد وفق ماده ٣۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اقدامات لازم را معمول دَارد. چنانچه پس از تسلیم سه گزارش ملاحظه کردید که بازهم ترتیب اثر داده نشد آنگاه مراتب را به دادستان بعنوان نماینده قوه قضاییه در راستای اِعمال بند«۵»اصل ۱۵۶ قانون اساسی، منعکس کنید. انشاءالله رحمان جایگاه خود را تثبیت خواهید کرد .

 


 

سوال ۱۴ : متاسفانه در یک پروژه عمرانی کارفرما به ناحق که مجال توضیح زیاد نیست اقدام به ابلاغ ماده ۴۶ پیمانکار نموده است، پیمانکار در حال حاضر تامین دلیل کرده است، حال برای دفاع از حقوق خود و جلوگیری از ضبط تضامین و تعیین تکلیف خود می بایست چه اقداماتی بر علیه اقدام کارفرما انجام دهد؟

اولین اقدام پیمانکار اینست که سریعاً نسبت به تقدیم دادخواست دستور موقت مبنی بر منع ضبط ضمانتنامه ها به مرجع قضایی مبادرت ورزد. البته باید این آمادگی را داشته باشد که قاضی دادگاه وفق ماده ٣١٩ قانون آیین دادرسی مدنی مبلغی را بعنوان خسارت احتمالی مطالبه می کند تا به صندوق دادگستری تودیع شود، میزان این مبلغ در اختیار قاضی پرونده است ولیکن رویه غالب أخذ سی(٣٠) درصد از مبلغ ضمانتنامه هاست. ضمناً حداکثر ظرف مدت بیست(٢٠) روز بعد از صدور دستور موقت، متقاضی باید حتماً دعوای اصلی را مطرح کند یعنی دادخواست مربوط را به مرجع صالحه بدهد در غیر اینصورت حسب خواست طرف مقابل، دستور موقت لغو خواهد شد.

 


 

سوال ۱۵ : اگر از مهر مدیر عامل که بصورت صوری ( هرچند متوجه هستم که چیزی به اسم صوری نداریم) تو یه شرکت نظارت حقوقی فعالیت میکند و مهر در اختیار شرکت حقوقی قرار داشته نقشه های کارهای حقیقی بدون اطلاع صاحب مهر، مهر و امضا شود و اسکلت ساختمان هم به اتمام رسیده باشد چه کاری میتوان انجام داد (ظاهرا مسئول دفتر اظهار بی اطلاعی میکند) تا هم از صحت نقشه ها اطمینان کسب کرد و هم بتوان حق الزحمه أنرا گرفت و هم حال مسئول دفتر رو؟

خدمت شما همکار گرامی و مهندس عزیز عرض می شود که در این قضیّه چند نکته مهم وجود دَارد که شایسته است مورد توجّه قرار گیرد، که عبارتند از:
١- با احراز و اِثبات اینکه مهر در اختیار غیر صاحب آن بوده، مشارٌالیه حسب بند ١٢ از بخش “ب” ماده ٩١ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی اصلاحی ٩۴/١٢/۵ متخلف شناخته شده و مشمول مجازات انتظامی درجه یک تا دو خواهد شد.
٢- نظر به اینکه حسب ماده ١۶٠ قانون مجازات اسلامی مصوب ٩٢/٢/١ اِثبات جرم مستلزم ارائه دلیل می باشد وبا توجه به اینکه اگر اظهارات صاحب مهر مقرون بواقع باشد و بتواند ادعای خود را اِثبات کند، شخصی که از مهر سوء استفاده کرده مرتکب خیانت در أمانت شده که مجازات آن وفق ماده ۶٧۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ٧۵/٣/٢ شش ماه تا سه سال حبس می باشد. علی هذا شایسته است که صاحب مهر با صرف نظر از اینکه شورای انتظامی استان چه برخوردی با وی می‌کند هرچه سریعتر علیه دارنده مهر اقدام به شکایت کند.
۳- اگر ساختمانی طبق نقشه / نقشه هایی ساخته شود که مهر صاحب این مهر در ذیل آن نقش بسته است می طلبد که صاحب مهر واکاوی کند که آیا عملیات اجرایی منطبق با اصول فنی می باشد یا خیر و اگر نبود فوراً موضوع را به مراجع صالحه(سازمان استان، شهرداری، اداره کل راه و شهرسازی استان و …) اطلاع داده، خواستار رسیدگی فوری شود.

 


حقوق مهندسی | 100 سوال حقوقی که همه ی مهندسین ساختمان و مهندسین ناظ عمران و معماری و برق و مکانیک باید بدانند !!


 

سوال ۱۶ : از آنجا که در هیچ قانون و آیین نامه‌ای در خصوص تذکر ناظر ساختمان به سازنده و یا مالک در مورد تخلف موارد فنی (نه ایمنی) تکلیفی بر ناظر ذکر نشده اگر چنانچه سازنده‌ای مرتکب تخلف فنی (سازه‌ای، تاسیساتی و یا معماری) بر اساس نقشه های مصوب، مقررات ملی ساختمان یا استانداردها و آیین نامه ها شود و ناظر این تخلف را به مالک تذکر نداده و فقط آنرا به مرجع صدور پروانه گزارش نماید و در آینده از این جهت خسارتی ایجاد شود آیا ناظر ساختمان دچار مشکل خواهد شد؟ توصیه حضرتعالی به ناظرین در این خصوص به جهت آسیب شناسی چیست؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
سلام و درود(۹۶/۱۱/۱) خدمت مهندس جوان و فرهیخته عرض کنم ، نظر باینکه باستناد قاعدۀ ضرورت تنصیصی بودن تکلیف (ایجاد تکلیف مستلزم نصّ است) مهندس ناظر در امور غیر ایمنی و حفاظتی تکلیفی به اعلام گزارش خلاف به مالک / سازنده ندارد لذا چنانچه نامبرده وفق نصوص قانونی گزارشات لازم را به مرجع صدور پروانه تسلیم کند، اصطلاحاً مکلّفٌ به یا مأمورٌ به را بجا آورده و تکلیف از عهده و ذمّۀ وی ساقط شده و علی الاصول هیچ مقامی حق تعرّض بوی را ندارد. افزون بر این توضیح و برغم نبود تکلیف امّا توصیه میشود که مهندس ناظر از باب دفع دخل مقدّر(پیشگیری از احتمال ایراد بوی) حتماً و حتماً یک نسخه از گزارشات مربوط به نواقص فنی را به مالک ابلاغ کرده از وی رسید بگیرد، تا چنانچه در آینده اتفاقی افتاد دست وی خالی نباشد.” والله اعلم”

 

پاسخ استاد مهندس لایق ، پژوهشگر و حقوقدان :
سلام و عرض ادب(۹۶/۱۱/۱). اول بایستی جزییات مسئله و اینکه نوع ایراد و نقص فنی چیست بررسی شود. چون حسب جزییات مسئله,جوابها هم بطور نسبی تغییر خواهد کرد. اما در حالت کلی,چنانچه اشکالات مذکور,از موارد عدم انطباق با نقشه های اجرایی,ضوابط مقررات ملی ساختمان و یا استانداردهای لازم اجرا بوده باشد,چون وظیفه نظارت بررسی,کنترل و پایش اینگونه امور است , در فرضی هم که اخطار لازم و اصلاح موضوع را طی دستور کاری به مالک یا سازنده(حسب مورد)نداده حتی اگر موضوع را به مرجع متولی صدور پروانه نیز اطلاع داده باشد,گرچه از موارد مخففه در مسؤلیت ناظر مربوطه میباشد ولی ایشان را از نظر رویه حاضر قضایی بطور کلی مبری نمیکند,بشرطی که رابطه سببی بین فعل زیانبار و فعل یا ترک فعل نظارتی ناظر برقرار باشد.(نظریه انتساب و استناد عرفی)درغیر اینصورت وی از جنبه کیفری احتمالی بایستی برائت حاصل کند یا از مسولیت حقوقی یا ضمان مدنی بدور باشد.

 


 

سوال ۱۷ : برای خارج کردن پروانه از شرکت حقوقی باید به نظام مهندسی مراجعه کنم؟

در وهله نخست باید به مدیریت شرکت موصوف مراجعه کرده و از وی بخواهید تا نسبت به إرسال نامه به اداره کل راه و شهرسازی استانتان مبنی بر خروجتان از شرکت اقدام کند درغیر اینصورت و استنکاف وی، باید مبادرت به طرح شکایت در شورای انتظامی استان بنمایید، البته ممکن است مدیر یاد شده به رغم محکومیت از این بابت، بازهم استنکاف ورزد که در این حالت باید به دادگاه عمومی مراجعه فرمایید .

 


 

سوال ۱۸ : با کارفرمایی پروژه ای رو قرارداد طراحی بستیم و پروژه آغاز شد. جهاد ساختمان ایشان رو که تا طبقه بام پیش رفته بود خراب کرد. اکنون بعد از ارائه همه نقشه ها و اتمام کار ما، ایشان از پرداخت چک ها امتناع می کند و حتی چک سر رسید شده را به جرم خیانت در امانت مسدود نموده.
با اینکه در قرارداد ذکر شده مسئولیت تمامی مجوزها بر عهده کارفرما هست ایشان می گوید من خیلی ضرر کرده ام و بیش از این نمی توانم ضرر کنم.
هنوز پول ۷۰ درصد قرارداد مانده ….
چه باید کرد؟ ما تمام نقشه ها اعم از پلان ها برش ها نماها و سه بعدی های داخلی و خارجی را ارائه نموده ایم .

پاسخ استاد مهندس مهدی لایق ، پژوهشگر و حقوقدان :
در فرض مسئله و در صورت قید” اخذ کلیه مجوزهای قانونی ساخت بعهده صاحبکار است. “در قرارداد,شما به تبع ایفای کامل تعهد,مستحق کلیه دستمزد طراحی و تهیه نقشه های اجرایی هستید. اگر با تحویل دفترچه محاسبات و نقشه ها,از صاحبکار رسید اخذ کرده اید,در مراجع رسیدگی کننده کارتان ,از بابت اثبات تحویل مدارک فنی ساختمان راحت تر است. بنابراین اگر چنانچه از بابت دستمزد ,چکهایی از وی در اختیار دارید آنها را وصول و یا در صورت عدم موجودی,برگشت زده و اقامه دعوی بکنید. در خصوص چکی که با ادعای خیانت در امانت مسدود شده, شما به رغم دفاع و ارایه قرارداد و اینکه چک در ازای خدمات مهندسی ارایه شده به وی میباشد که با ایفای تعهد ,مستحق دستمزد شده اید در دادسرا و دادگاه کیفری میتوانید برائت حاصل کرده و همزمان به دفاع در این مرجع, در مرجع حقوقی بر اساس همان چک اقامه دعوی فرمایید.

 


 

سوال ۱۹ : در سالهای ۸۳ تا۸۶ تعداد ۲۰ مورد کار نظارت انجام دادم که بخاطر عدم آگاهی در آن زمان نه شروع بکار ونه گزارشی دادم ولی اکنون به لطف روشنگریهای اساتید, آگاهتر شدم .اینجانب همه کارها را طی یک نامه به شهرداری مربوطه گزارش کردم وچون پایانکار ندادم, تقاضای تخلیه سکنه به علت عدم ایمنی وعدم رفع نقص نمودم آیا این اقدام دیرهنگام در صورت بروز حادثه کمکی به من خواهد کرد؟ واساساًچه راه حلی پیشنهاد میکنید.

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که  :
۱- اگر هر عزیزی به شما راهکاری ارائه کرد مبنی بر اینکه این اقدام شما می‌تواند تبعات نامطلوبی داشته باشد دغدغه مند نباشید چرا که هرچند وقوع حادثه قطعی نیست ولیکن میزان وقوع آن با توجه به توضیحی که دادید بالاست و در نتیجه احتمال آن را منتفی شده ندانید اما گفتم که نیاز نیست که از الان بیمناک شوید.
۲- هرچند هشدار شما از جهت پیشگیری از مخاطرات احتمالی جانی مفید است ولیکن ناگفته نماند که از لحاظ مالی می تواند مبلغ سنگینی را رقم زند، زیرا تمام ساکنان آن ساختمان‌ها دچار دلهره شده غالباً فرار را برقرار ترجیح می دهند ولیکن بعد از آن به شما مراجعه کرده ادعای جبران ضرر می کنند. و اگر بتوانند رابطه سببیتی را ثابت کنند قطعاً از شما خسارت خواهند گرفت. افزون بر آن، وفق توضیحات داده شده، محکومیت انتظامی نیز بدنبال خواهد داشت .

 

پاسخ استاد مهندس مهدی لایق ، پژوهشگر و حقوقدان :
اولاً عدم ارائه گزارشات لازم به مراجع رسمی و کنترل ساختمان,در موعد مقرر,تخلفی انتظامی مبتنی بر بندهای”ب-پ-ح”(خصوصاً بند ح)ماده۹۱ آیین نامه اجرایی ق.ن.م.ک.س بوده و علاوه بر آن در صورت بروز خسارت یا ورود خسارت به ساختمانهای تحت نظارت شما,و در صورت اقامه دعوی علیه شما,در صورتیکه ترک فعل شما سبب یا یکی از اسباب ذی مدخل در بروز خسارت بوده باشد به نسبت تأثیر ترک فعل شما,در فرض اجتماع اسباب از باب مسولیت نسبی,دارای ضمان مدنی بوده و به جبران خسارت محکوم خواهید شد.
ثانیاً,همه کارها را طی یک نامه به شهرداری مربوطه گزارش کردم یعنی چه؟یعنی اشکالات و ایرادات همه ساختمانها را وآنهم پس از چند سال؟در اینصورت آیا عملکردقبلی(ترک فعل )خودتان را زیر سوال نبردید؟گیرم که این اقدام شما هشداری برای جلوگیری از مخاطرات فعلی وآتی باشد,لیک به نظر,هشداری نابهنگام از نظر رعایت مقررات ملی ساختمان است. البته هشدار بعدی(فعلی)نیز بی تأثیر نیست و شاید از نظر مرجع رسیدگی کننده به موضوع , جزء موارد مخففه مجازات انتظامی و یا مدنی شما باشد.
ثالثاً,شما مکلف بودید تکالیف قانونی خود را حسب مقررات ملی ساختمان (خصوصاً ضوابط مبحث دوم)در موعد مقرر و در طول اجرای پروژه انجام دهید. چه بسا عدم تایید پایانکار نیز موجبات شکایت مالکان بر علیه شما و سازنده را فراهم آورد.
رابعاً,اگر اشکالات ساختمان اعم از اجزای سازه ای و یا اجرایی بخش های مختلف, قابلیت تقویت و اصلاح و مرمت را داشته باشد با بررسی و ارزیابی تک تک موارد,موضوع را به مالکان و سازنده و شهرداری و نظام مهندسی(با ارایه روش اجرایی مربوطه در بخش اجرایی)گزارش نمایید. بدیهی است در خصوص اشکالات سازه ای بایستی طراح سازه اظهار نظر نماید.

 


 

سوال ۲۰ : من ناظر پروژه ای هستم مالک یه خانم هست و شوهرش کار ساختو برعهده داره حالا مالک میخواد یه نامه به من بزنه که شوهرشو به عنوان نماینده مالک به من معرفی کنه و از این به بعد من دستور کارها رو به نمایندش ( شوهرش ) بدم و رسید دریافت کنم ابا اگر من همین نامه رو از مالک بگیرم که امضا اثر انگشت هم داره کفایت میکنه ؟؟ یا اینکه باید وکالت نامه بیاره برام؟

پاسخ استاد مهندس مهدی لایق ، پژوهشگر و حقوقدان :
نظر بر جلوگیری از ادعای آتی وی مبنی بر جعل ,تردید یا انکار سند عادی مذکور, که تبعاتی جانبی دارد,بهتر است وکالت محضری مبنی بر وکالت شوهرش, از ایشان اخذ نمایید,تا حداقل از تبعات ادعای جعل مصون بمانید.

 


 

سوال ۲۱ : اگر در یک قرارداد مشارکت در ساخت مجوز فروش برای سازنده بعد از احداث سازه کل طبقات باشد ، ولی سازنده اقدام به فروش قبل از اتمام سازه (قبل از موعد) نماید و الان که کل سازه و ساختمانم تمام شده و مالک زمین متوجه تاریخ قبل از موعد قولنامه پیش فروش شده میتواند نسبت تاریخ قولنامه ی پیش فروش که خلاف موعد مجوز مندرج در مشارکت نامه هست اعتراض کرده و دادخواست ابطال معامله بدهد؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
عرض شود که اگر سازنده مورد سوال شما در زمان حاضر که زمان اتمام عملیّات إجرائی است اخذ سند مالکیّت به نام خود کرده باشد و واحد/واحدهای فروخته شده داخل در سند مأخوذه باشد در این صورت باستناد ماده ۲۲ قانون ثبت سازنده موصوف مالک قانونی تلقی شده و باستناد ماده ۳۰ قانون مدنی حق هرگونه اِعمال مالکیت می‌تواند بکند که یکی از آنها فروش ملک خود است بنابراین در این حالت مالک زمین کاری نمی تواند بکند اما اگر سندی به نام وی صادر نشده به نظر می‌رسد که تا تحقق شرط در قرارداد مشارکت (اتمام سازه کامل) حقی برای وی ایجاد نشده تا اختیار اِعمال مالکیّت را داشته باشد و در أین حالت به اعتقاد بنده موضوع إز مصادیق معامله فضولی بوده و اگر صاحب زمین اجازه ندهد عقد مورد نظر باطل خواهد بود. الله اعلم

 


 

سوال ۲۲ : من ناظر عمران و هماهنگ کننده یه ساختمان هستم که در حال تخریب است دارای یک مغازه و منزل است که اداره گاز کنتور خانه را قطع و کنتور مغازه را به عنوان کنتور کارگاهی تایید کرده الان یک اتاق کارگری و یک دفتر کار با بخاری گازی گرم می شود و بعضی قسمتها نیز از شلنگ استفاده شده و وقتی می گویم تاییدیه مهندس ناظر گاز را بدهید می گویند برای هر بازدیدی انها از ما پول می گیرند من چکار باید بکنم ؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
مهندس ناظر گرامی لحظه ای درنگ را جایز نشمرید فی الفور اقدامات زیر را انجام دهید:
١- ناظران تأسیسات مکانیکی و برقی را کتباً مطلع کرده خواستار بازدید آنها از محل و انجام اقدامات لازم از آنها بشوید.
٢- موضوع اشکال را به سازمان استان و اداره کل راه و شهرسازی استان اطلاع دهید.
٣- گزارشی نیز به اداره کار مربوط منعکس کنید.
تمامی گزارشها باید مکتوب بوده و حتماً ثبت شده یا رسید بگیرید.

 


 

سوال ۲۳ : بنده نظارت ملکی را بر عهده دارم و مالک ارتفاع کف تا کف طبقات را از ۳۰۵ سانتی متر به ۳۲۵ سانتی متر( حدود ۲۰ سانتی متر) افزایش داده است و بنده برای ایشان خلاف رد کرده ام و جهت عدم خلاف نیز به ایشان گفته ام که نامه بلامانع از محاسب بیاورد. ایشان نیز چون با شرکت حقوقی طرف می باشد نامه بلامانع از شرکت مشاور آورده و پس از اصرار بنده نامه مشاور را پس از مهر و امضا مشاور به تایید یک نفر محاسب دیگر رسانده و می گوید که محاسب اصلی که تمام نقشه ها ممهور به مهر ایشان است دیگر با شرکت کار نمی کند.
حال تکلیف بنده چیست؟ آیا نامه بلامانع شرکت مشاور با مهر و امضا شرکت و محسب جدید را بپذیرم؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که از ظاهر فرمایش شما اینگونه استنباط می شود که محاسب ساختمان یک شخص حقوقی است، اگر اینگونه باشد اعلام نظر شخص حقوقی کفایت می کند و شما کاری ندارید که چه شخص حقیقی آن را انجام داده است مع الوصف دقّت داشته باشید که تأیید محاسب که همان شخص حقوقی باشد باید تحویل مرجع صدور پروانۀ ساختمانی شده و شماره و تاریخ ثبت آن تحویل شما شده رونوشت نامۀ تسلیمی به مرجع یاد شده خطاب به شما باشد، در غیر این صورت تکلیف قانونگذار در تبصرۀ ۷ مادّۀ ۱۰۰ قانون شهرداری که گفته است که ناظر باید عملیّات اجرایی با نقشه ها را مستمرّاً نظارت کند محقّق نشده چه بسا در آینده با مشکل مواجه شوید لذا حتماً به محاسب تکلیف کنید که تأییدیّۀ مذکور را به شهرداری تحویل داده شماره وتاریخ آن را به شما بدهد.

 


 

سوال ۲۴ : بنده به همراه شریکم یک دستگاه آپارتمان به شخصی فروخته ایم. در یک وکالتنامه جداگانه محضری, بنده حق برداشت از حساب های بانکی شریکم را دارا میباشم. سوال: آیا خریدار ٱپارتمان اجازه واریز سهم بنده از ثمن معامله به حساب بانکی شریک بنده را بدون موافقت من با استنادبه وکالتنامه مذکور دارا میباشد؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که رابطۀ مالی شما و شریکتان ربطی به اشخاص ثالث ندارد و مستنداً به ماده ۲۷۱ قانون مدنی مدیون باید دین خود را به داین، یا کسی که از طرف او وکالت دارد یا کسی که قانوناً حق دریافت دارد پرداخت کند، در مثال مورد سوال شما خریدار موصوف اگر اجازه از طرف شما نداشته باشد که وجه را به حساب شریکتان بپردازد وفق مفهوم مخالف مادّۀ ۲۷۲ قانون مدنی قبول نیست وباید به خود شما پرداخت کند.

 


 

سوال ۲۵ : برای خارج کردن پروانه از شرکت حقوقی باید به نظام مهندسی مراجعه کنم؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
در وهله نخست باید به مدیریت شرکت موصوف مراجعه کرده و از وی بخواهید تا نسبت به إرسال نامه به اداره کل راه و شهرسازی استانتان مبنی بر خروجتان از شرکت اقدام کند درغیر اینصورت و استنکاف وی، باید مبادرت به طرح شکایت در شورای انتظامی استان بنمایید، البته ممکن است مدیر یاد شده به رغم محکومیت از این بابت، بازهم استنکاف ورزد که در این حالت باید به دادگاه عمومی مراجعه فرمایید

 


 

سوال ۲۶ : آیا مالکین و یاسازنده ها میتوانند از امضا قردادهای نظارت که متن انها به صورت تیپ و یک جانبه توسط نظام مهندسی تهیه میشود امتناع نموده و خواستار اضافه شدن برخی موارد البته در چارچوب قوانین جاری شوند؟
با توجه به اینکه این امر عرف نیست خواهشمندم در خصوص سهل الوصول ترین محمل قانونی ارایه طریق فرمایند
جهت استحضار اضافه مینماید در یکی از استانهای شمالی خود نظام متن قرارداد را به نحوی تنظیم مینماید که از ان هیچ گونه تعهد اجرایی برای شخص مجری نمیتوان متصور شد

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
سلام و درود(۹۶/۱۱/۱۱). خدمت شما عرض کنم که اصل آزادی اراده در ماده ١٠ قانون مدنی متبلور شده با این توضیح که هرگاه دو یا چند شخص باهم توافقاتی در چهارچوب قوانین و بایسته های قانونی داشته باشند باید به مفاد آن پایبند باشند و حسب منطوق ماده ۲۱۹ قانون مدنی قراردادیاد شده لازم الاتّباع بوده و حسب مفهوم همان ماده و منطوق ماده ٢٣١ همان قانون دست کم بین امضا کنندگان لازم الأجرأ می باشد. از آنجایی که قراردادهای منعقده بین اشخاص یک حق قانونی است که توسط قانونگذار به رسمیّت شناخته شده لذا به استناد اصل ٢٢ قانون اساسی حق یاد شده مصون از هرگونه تعرّضی است مگر مواردی که قانونگذار استثنا کرده باشد. در جایی که قانونگذار اجازه ورود در رابطه خصوصی أفراد را به دستگاههای حاکمیّتی نداده است و انعقاد قراردادها مصداق آشکار آن رابطه است و اصل بر عدم اجازه دخالت است سازمان نظام مهندسی ساختمان که به استناد بند”ب” ماده ١ قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد مصوب ٩٠/٨/٣ یک موسسه خصوصی است که قانونگذار فقط اجازه برخی اختیارات حاکمیتی را به آن داده است بطریق اَوْلی حق دخالت در انعقاد قرارداد بین عضو ومالکان راندارد ودر زمانی که در دارا بودن حق دخالت شک شود اصل برعدم اختیار است بویژه که در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان چنین اجازه ای به سازمان و سازمان استان داده نشده است  .

 


 

سوال ۲۷ : بنده کارمندی قراردادی هستم با مدرک فوق لیسانس و پایه ۲ معماری که با حقوق ۱۵۰۰ در شرکت گاز مشغول به کار هستم شاید باورش سخت است اما ما کارمندهای قرارداری پایین ترین حقوق رو داریم که جمعیت کثیری از کارمندان را شامل می شویم آیا می شود با این حقوق ناچیز وبا این تورم از حق مسلم ، پروانه مهندسی گذشت؟ با توجه به اینکه شرکت گاز هیچ ربطی به تعارض منافع ندارد از شما خواهشمند است در صورت امکان راجع به متن دادخواست اظهار نظر و پیشنهاد فرمایید

پاسخ استاد مهندس لایق ، پژوهشگر و حقوقدان :
اساسا چون محدودیت حقوق اشخاص نص صریح قانونی میخواهد که در مانحن فیه ,چنین نصی وجود ندارد, و از طرفی چون وزیر راه و شهرسازی و وزارتخانه متبوع شأن قانونگذاری ندارد, لذا بخشنامه مذکور که در چهارچوب اختیارات وزیر نیست غیر قانونی بوده و قابل ابطال در دیوان عدالت اداری است.

 


 

سوال ۲۸ : به استناد چه مواد قانونی میتونم نقشه های غلط رو مردود اعلام کنم هنگام امضا قرارداد نظارت تا شهرداری نتونه پروانه صادر کنه بر اساس نقشه های غلط و حین کار تا اصلاح نقشه ها گود طولانی بشه و ریزش کنه

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که در ادبیات حقوقی اصطلاحی هست با این نگارش«ایجاد تکلیف نیاز به نصّ دارد» بعبارتی دیگر هیچ شخصی مکلّف به انجام تکلیفی نیست مگر آنکه قانون یا قراردادی وی را مکلف به انجام آن تعهد کند. از آنجایی که قانونگذار در تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری اصلاحی ۵٨/۶/٢٧ چنین تکلیفی را متوجه مهندس ناظر ندانسته است و در هیچیک از مباحث مقررات ملی ساختمان نیز چنین تکلیفی تصریح نشده و کتابچه نظامات اداری هم مبحثی از مقررات ملی ساختمان نمی باشد زیرا آیین نامه اجرایی ماده ٣٣ و شیوه نامه های پیوست آنست لذا شما به عنوان مهندس ناظر تکلیف کنترل نقشه ها و اعلام اشکال در آنها را ندارید و اگر فقط از بابت اینکه مهندسی هستید که مواجه با اشکالی شده اید اختیاراً میتوانید به مرجع صدور پروانه منعکس کنید و آن مرجع مختار است به اخطار شما توجه کند یا نکند. شما به عنوان مهندس ناظر هرگاه احراز کردید که نقشه ای دارای اشکال است به مالک کتباً منعکس کرده از وی بخواهید که نظر کتبی طرّاح را به شما تحویل دهد و اگر مالک استنکاف ورزید و یا طرّاح توجهی نکرد شما ضامن نیستید چرا که وفق تبصره ٧ ماده ١٠٠ شما مکلف به نظارت مستمر بر انطباق عملیات اجرایی با مفاد پروانه ساختمانی، نقشه های مصوب و محاسبات پیوست هستید ولاغیر .

 


 

سوال ۲۹ : در یک شرکت حقوقی با بستگانم مشغول بودم که بعنوان مدیر عامل انجام وظیفه میکردم. بعد از ۴ سال میخوام جدا بشم که کارهای اولیه انجام شده و نامه ای که برای خروج من از شرکت در تصمیمات شرکت گرفته شد به اداره ثبت رسیده ، متاسفانه ثبت شرکتها میگه این شرکت نمیتونه بخاطر نامه ای که بیمه تامین اجتماعی زده تغییر و تحول درش انجام بشه. من بیمه مراجعه کردم گفتند تعاونی مبلغی بدهکار هس شما بعنوان مجری باید پرداخت کنید،تا به ثبت نامه بزنیم و کار شما انجام بشه. یکی از شرکتهای ساختمانی هستیم که به اتفاق دو شرکت دیگه کار رو بصورت … به دیگری سپردیم

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
قانونگذار فقط در مادّۀ ۳۷قانون تأمین اجتماعی در خصوص نقل و انتقال عین یا منفعت مؤسسات و کارگاههای مشمول قانون بیانیّه ای دارد که به نظر می رسد شامل حال شما نیست. علی هذا توصیه می شود حتماً به بیمۀ مذکور مراجعه کرده از آنها بخواهید که طبق کدام مادّۀ قانونی مانع خروج شما شده اند همین سوال راهم از مرجع ثبت شرکتها پرسیده، جواب دقیق را اعلام بفرمایید تا اگر نظری بود خدمت شما عرض شود.

 


 

سوال ۳۰ : با سلام خدمت مهندس گرامی. دو سوال دارم :
۱-آیا همیشه نصب درب حیاط و درب واحدهای آپارتمانی باید بگونه ای باشد که در سمت داخل حیاط و داخل واحدها باز شود؟
۲-مثلا ابعاد مجاز ملک ۱۰ در ۲۰ متر است و مالک از هر طرف ۵ سانتیمتر درز انقطاع را رعایت کرده است – بنابراین هنگام نوشتن گزارش، در قسمت ابعاد اجرا شده ، همان ۱۰ در ۲۰ را بنویسیم یا اینکه بنویسیم ۹/۹۰ در ۱۹/۹۰ متر؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
سلام و درود(۹۶/۱۱/۱۸)، جناب مهندس عنایت داشته باشید که شما باید مطابق با معنای الفاظ پاسخ بدهید، اگر از شما خواسته شده که ابعاد اجرا شده را گزارش کنید پس باید ۹/۹۰و۱۹/۹۰ را اعلام کنید تا نشان داده شود که ابعاد اجرا شده دقیقاً کدامست. در پاسخ به سوال نخست عرض کنم که هر ملک یا واحدی حق ندارد بیشتر از حق قانونی خود بهره برداری کند، در سوال مورد مثال شما در حیاط و واحد باید بسمت داخل گشوده شود تا اصل عدم تخطّی از حدّ قانونی رعایت شده به مشترکات تجاوز نشود.

 


همچنین بهتر است مطالعه کنید : “دانلود دیتیل اتوکد جزییات اجرایی درز انبساط


 

سوال ۳۱ : آنچنانکه مرسومه بعضا شرکت های پیمانکاری بصورت اجاره در مقابل دریافت مبالغ مشخص واگذار میشن حالا برا یه دوره مشخص یا یک کار مشخص . آنهم با وکالت و تفویض اختیار مدیر عامل به شخص دیگر. سوالم اینه که اگر به علل مختلف ناگذیر به این کار شدیم، اصولا نحوه قرارداد فیمابین یا هر تفاهم نامه دیگری چگونه باید باشد تا عواقب بعدی آن متوجه واگذارنده نباشد و اینکه آیا این مساله وجاهت قانونی دارد یا خیر؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که اساساً اجاره دادن یک شرکت در ادبیات حقوقی هیچ جایگاهی ندارد و قابل پذیرش نیست چرا که در هر فعالیّت تجاری هر شخصی رأساً متعهد بوده وباید پاسخگوی اقدامات خود باشد. از نحوۀ سوال شما اینگونه استنباط میشود که شخصی به یک شخص حقوقی مراجعه کرده و از وی میخواهد که وارد یک معامله شده امّا بطور غیر رسمی انجام کار را به این مراجعه کننده واگذار کند، حق را بخواهید چنین اقدامی میتواند مغایر قرارداد منعقده باشد (اگر در قرارداد واگذاری حقوق و تعهدات ممنوع شده باشد) و پرواضح است که تبعات نامطلوبی بدنبال خواهد داشت مگر آنکه طرف مقابل شرکت مذکور موافق این واگذاری باشد که در اینصورت میتوان قرارداد مورد نظر را تنظیم کرد که البته یک تیپ مشخصی نیست تا بتوان در اینجا ارائه داد بلکه باید با توجه به اوضاع و احوال و شرایط حاکم بر قرارداد تنظیم کرد.

 


 

سوال ۳۲ : من ناظر سازه و هماهنگ کننده یه ساختمان فلزی هستم. پیش از شروع کار آرماتوربندی فونداسیون، به ناظر برق نامه دادم (و رسید گرفتم) که باید پیش از بتن ریزی، برای نظارت همبندی فونداسیون سر کار بیاد و تاییدیه اجرای همبندی رو بده. متاسفانه مجری با ایشون تماس گرفته و ایشون هم گفته که نیازی به اجرای همبندی نیست و با همین حرف ایشون، مجری بتن ریزی فونداسیون رو انجام داده. همینطور براى کندن چاه ارت در مرحله فونداسیون و ایمنى اتاقک نگهبانى و تجهیز کارگاه هم توى همون نامه براش نوشتم ولى اصلا تا حالا حتى سر پروژه هم نیومده. حالا برای اینکه مسئولیتی متوجه من نباشه باید چیکار کنم؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
قانونگذار در مادّۀ ۱۲۵۷ قانون مدنی تصریح داشته که هرشخصی که مدعی امری باشد باید آن را اثبات کند و در مادّۀ بعدی هم ادلّۀ اثبات دعوی را برشمرده است. شما اگر برای اثبات این ادعایی که مطرح کرده اید دلیل اثباتی نداشته باشید چه بسا در آینده با مشکل مواجه شوید علی هذا برای پیشگیری از این وضعیّت حتماً مراتب را به ناظر مربوط کتباً منعکس کرده واز وی بخواهید کتباً پاسخ دهد و اگر استنکاف ورزید مراتب را به سازمان استان منعکس کرده از آن سازمان کسب تکلیف کنید و تا تعیین تکلیف قطعی اجازه ادامه کار را ندهید.

 

سوال ۳۳ : ما گودبرداری که کردیم سازه نگهبان هم طبق نقشه اجرا کردیم ولی متاسفانه دیوار بقلی فرو ریخت بقل ساختمان فروریخته کارگاه کانال سازی.
طبق توافق قرار شد صاحب کارگاه که مستاجر است کارگاه رو جمع کن و به یه قسمتی از گاراژ دیگر بره و قرارشد سازنده اجاره انبارو تا موقعی که خالی پرداخت کنه . ولی الان مستاجر میگه که جابجایی من ده روز طول میکشه و در این مدت باید بیست میلیون به من پرداخت کنید تا من شکایت نکنم.
حالا ما قرار گذاشتیم که دیواری که تخریب شده رو بسازیم و هر خسارتی که خداروشکر جانی نبوده مالیارو پرداخت کنیم ولی مستاجر زیر بار نمیره هی میگه شکایت.
سوال اینجاست اگه این آقا شکایت کنه آخر کار ما به کجا میرسه. مستاجر به هیچ صراطی با ما کنار نمیاد .

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که در وهلۀ نخست همین پیشنهاد را در حضور چند نفر شاهد با وی مطرح کرده و اظهارات وی را صورتجلسه کرده و به امضای شهود رسانیده، متعاقب آن همان پیشنهاد را از طریق اظهارنامه برایش ارسال دارید و منظر پاسخ وی باشید اگر سر عقل آمد که چه بهتر اگر هم روش خود را دنبال کرد و اصطلاحاً به مرجع قضایی مراجعه کرد زمانی که مستندات خود را ارائه دهید نامبرده هیچ نتیجه ای نخواهد گرفت الّا اینکه طبق روش شما عمل کند . البته بدانید که در هر حال هر خسارتی بوی وارد شده باشد که ناشی از سببیّت عمل شما باشد شما ضامن هستید و باید جبران کنید.

 


 

سوال ۳۴ : ملکی مدت ۵۸ سال است در تصرف شخصی بوده و بعد از او در اختیار ورثه میباشد چون همجوار اداره دولتی بود ، اداره مورد نظر اقدام به اخذ سند نمود و ادعای سازمانی بودن منازل را دارد و حدود ۲۰ سال است که به علت دروغ بودن و نداشتن مدارک مستند نمیتواند ادعای خود را ثابت کند ، آیا معاون دادستان بدون روئیت مدارک مستند میتواند حکم و یا دستور تخلیه صادر کند یا نه ؟ و ما چگونه میتوانیم حقوق شصت ساله خود را طبق قانون اخذ کنیم ، با سپاس از زحمات شما .
در ضمن منازل قدیمی ساز بوده و خارج از محدوده اداره مورد نظر میباشد.

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که از ظاهر سوال شما بر می آید که متصرّف هم سند مالکیّت ندارد که اگر داشت هیچگاه آن ادارۀ دولتی معارض و مزاحم نمیشد. علی ایّحال لازم است بفرمایید که ملک موصوف آیا سابقۀ ثبتی دارد یاخیر؟ و قبل از تصرّف متصرّف به چه شخصی تعلّق داشته و از چه نوع ملکی بوده؟ دایر، بایر یا موات؟ پاسخ این سوالات را که مشخص فرمودید انشاءالله نظر تکمیلی داده خواهد شد.

 


 

سوال ۳۵ : در صورتی که مالک ساختمانی پس از تایید ناظر گاز تغییراتی در ساختمان دهد بعنوان نمونه دودکش ها را جابجا کند یا دریچه های تامین هوا را مسدود نماید چنانچه ناظر گاز متوجه شود چه اقدامی را حضرتعالی پیشنهاد می دهید آیا صرف گزارش به شرکت گاز کفایت میکند؟ با تشکر

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
عرض کنم که چون امر گاز دارای أهمیت ویژه ای در جان بهره برداران دَارد لذا می طلبد که به طور جدی با آن معامله شود، بنده هم اینک وکالت مهندس ناظر گاز را در پرونده ای بر عهده دارم که بدلیل دست کاری در لوله بخاری و مسدود کردن آن، آنهم بعد از گذشت دوسال متاسفانه دو نَفَرجان خود را از دست دادند الان مهندس ناظر گاز موصوف متهم به قتل آن دو نَفَر است، علی ایُّحال توصیه أکید میشود که حتماً مراتب را به اداره کل راه و شهرسازی استان، شرکت گاز، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان، اداره کار منطقه منعکس کنید.

 


 

سوال ۳۶ : برای چی داخل گزارشات مرحله ای ایراداتی که وجود داره رو مینویسیم و میدیم شهرداری ؟ بعد روزی اگه ساختمان فروخته شد بریم بگیم نه این موارد خلاف مورد تاییدمون است ، خب غیر معقول نیست ؟؟؟؟چکاری خب از اول ننویسیم بهتر نیست ؟؟ ایرادی که وجود داره و رفع نمیشه مثلا برای قسمت معماری اتصال سازه به دیوار چینی ها و .. اونوقت موقع فروش باید برم بگم نه مورد تاییدم

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که اینگونه نیست که اگر مهندس ناظری گزارش خلافی تسلیم مرجع صدور پروانه ساختمانی کرد بعداً بدون برطرف شدن آن ایراد مبادرت به تأیید کار کند، هیچگونه تبعاتی نخواهد داشت، چرا که این اقدام که در واقع اقدام به گزارش خلاف واقع است میتواند نتایج زیر را بدنبال داشته باشد:
١- صرف گزارش خلاف واقع به استناد نصّ صریح تبصره ٧ماده ١٠٠ قانون شهرداری اصلاحی ۵٨/۶/٢٧ و ماده ٩١ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی اصلاحی ٩۴/١٢/۵ تخلف بوده و مجازات انتظامی دَارد.
٢- اگر موضوع گزارش خلاف در آینده آسیب ببیند و منجر به ورود خسارت مالی شود و خسارت مذکور ناشی از گزارش خلاف واقع یاد شده باشد وفق ماده ۵٢٠ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ٧٩/١/٢٧و باستناد ماده ١ قانون مسؤولیت مدنی مصوب ٣٩/٢/٧ گزارش دهنده باید خسارت وارده را جبران کند.
٣- اگر گزارش ناظر سببیّتی در وقوع حادثه جانی داشته باشد مستنداًبه تبصره ذیل ماده ١۴۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ٩٢/٢/١ گزارش دهنده مقصر تلقی شده حسب ماده ۶١۶ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات به مجازات حبس بین یک تا سه سال علاوه بر پرداخت دیه محکوم خواهد شد.
علی هذا مهندس عزیز اینگونه نیست که ناظر یک ساختمان با خیال راحت بتواند گزارشهای ضدو نقیض بدهد و اصطلاحاً جان سالم به در ببرد.

 


 

سوال ۳۷ : من دفتر طراحی حقیقی دارم و دوسالی هست که بعنوان مسئول دفتر به اتفاق دو نفر از مهندسین همکار که دارای پروانه اشتغال طراحی و محاسبه هستند با بنیاد مسکن شهرمان قرارداد رسمی و محضری منعقد کردیم و بر اساس دستور نقشه‌های صادره از بنیاد نقشه های مسکن روستایی را طراحی میکنم و پس از تایید نقشه توسط دفتر فنی بنیاد مسکن، طی فرمهای خاصی اجازه صدور پروانه ساختمانی به دهیاریها داده میشود و جواز توسط دهیاریها صادر میشود .
جدیدا رئیس بنیاد مسکن شهرستان طی نامه ای اعلام کرده که از آوردن نام و آرم بنیاد مسکن در تابلو دفتر ، مهر و حتی تایتل نقشه ها خودداری کنیم.
آیا عمل به این درخواست و عدم درج نام مرجع صدور پروانه بخصوص در نقشه ها بار حقوقی برای من و همکارانم خواهد داشت؟
آیا قانون خاصی به صراحت به درج نام مرجع صدور پروانه در تایتل نقشه ها وجود دارد؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
با سلام ودرود(۹۶/۱۱/۲۶)، خدمت شما عرض کنم که وفق مادّۀ ۲۳۱ قانون مدنی قراردادهای برای امضا کنندگان آنها لازم الاتّباع بوده و باید آن اشخاص تعهدات قراردادی خود را عین همانی که در قرارداد هست بجا آورند. از آنجایی که ظاهراً شما در مقابل بنیاد متعهد هستید بنابراین شما نقشه ها را به آن ارگان تحویل داده و تکلیفی ندارید که اقدامات بعدی را پیگیری کنید علی هذا به نظر می رسد که در خصوص موارد اعلامی جناب رئیس بنیاد وظیفه ای ندارید و دلیلی ندارد که خود را درگیر آن موارد کنید. خصوصاً که قانون هم چنین تکلیفی را متوجه شما نمیکند.

 


 

سوال ۳۸ : بنده ارشد سازه هستم. من در زمان دانشجویی برای یک پیمانکار به عنوان نقشه خوان و رسیدگی به حقوق و حضور غیاب کارگران مشغول به کار بودم و برج سه امسال یک سازه بتنی شش طبقه صاحب کار بنده گرفت با قیمت پایین و بدون قرارداد با مالک بنده هم بالای سر کارگرها بودم اما به شهرت و شناخت بنده کارو به ما ندادن
حال بعد از اجرای اسکلت و حدودا پنج ماه گذشت از زمان اتمام اسکلت مقداری از طلبمان مانده است که مالک مدعی است ساختمان ناشاغول است و تیرهای کناری چاله آسانسور ناشاغول است و مدعی دوازده ملیون خسارت است
حال سوال من اینه آیا پای من گیر است؟لازم به ذکر است مالک پول رو به علت بیسوادی صاحب کارم به حساب من میریخت و من پول کارگرارو میدادم و من هیچ گونه قراردادی هم با صاحب کارم ندارم
و اگر میخواست شکایت کنه چرا سه طبقه از نمارو کار کرده و تا الان اقدامی نکرده؟
از این انسان های با گذشت نیست و قرار شد که تا آخر کار نقشه بردار بیاد رامکا بزنه چون ستون هاش در یک اکس نبوده که از سقف دوم به بعد نیامد
و در آخر اینها میخوان منو اش نخورده و دهن سوخته کنن ممنون میشم بنده رو راهنمایی کنید.

جناب مهندس محمدی عزیز با سلام خدمت شما(۹۶/۱۱/۲۵)، عرض کنم که اگر در دوران جوانی بنده یعنی حدود صد یا دویست سال پیش اگر متخصصی اینگونه رفتار می کرد گفته می شد امکان کسب اطلاعات نداشته اما در این زمان که الحمدلله امکان مشاوره به راحتی هست چرا وارد چنین معرکه هایی میشوید؟ علی ایحال اگر مالک مذکور بتواند ثابت کند که خسارتی وارد شده و شما مسبب آن هستید وفق ماده ۵٢٠ قانون آیین دادرسی مدنی و ماده ١ قانون مسؤولیت مدنی میتواند از شما خسارت بگیرد، علی هذا اگر می بینید که می تواند سببیت شما برای ورود خسارت را ثابت کند توصیه میشود اگر میتوانید با وی سازش کنید.

 


 

سوال ۳۹ : من ساختمان در حال ساخت دارم ک با پیمانکاری ک ایرانیه برای کندن چاه صحبت کردیم و کار رو شروع کردن چند روز شاگرد ایرانی آوردن و بعد از چند روز ی کارگر افغانی اوردن ک سطل چاه از داخل چنگک در اومد و افتاد روی گردنش و مهره دوم گردنش شکست باتوجه ب این که ما چندتا شاهد داریم ک چاه رو پیمانکاری دادیم و ساختمون هم بیمه مسئولیت هم داره من ب عنوان مالک چند درصد مقصر میشم و اگ راهنمایی کنید ممنون میشم

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
با سلام(۹۶/۱۱/۲۸) حضور شما عرض کنم که قانونگذار در ماده ٨۵ قانون کار تکلیف کرده که تمامی مالکان موظف هستند که به آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی عمل کنند و ماده ٣۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان هم تکلیف کرده که کلیه مالکان مقررات ملی ساختمان را رعایت کنند، با توجه به این توضیح و نظر به وقوع حادثه، از نظر مرجع قضایی شمای مالک محترم باستناد تبصره ذیل ماده ١۴۵ قانون مجازات اسلامی، مقصّر تلقی شده و اگر کارشناس درصدی را برای شما نتواند تعیین کند حسب ماده ۵٣٣ قانون مجازات اسلامی مصوب ٩٢/٢/١ تمامی اشخاصی که متهم واقع می شوند به یک نسبت مسؤول خواهند بود از جمله شما مگر ثابت کنید که هیچ نقشی در بروز حادثه نداشته اید.

 


 

سوال ۴۰ : بنده کپی مدرک لیسانس معماری ام و کپی کارت ملی خود را به شخصی داده ام
آیا امکان دارد این شخص سواستفاده از مدرک من بکند؟ مثلا بدون اجازه مرا عضو(شرکت پیمانکاری) بکند؟ لطفا پاسخ دهید تا از نگرانی دربیام.

خدمت شما عرض کنم که در جایی که سند رسمی تنظیمی اداره ثبت را جعل می کنند بقیه أمور جای خود دَارد، توصیه شدیداً موءکّد میشود که هرچه سریعتر مدارک خود را دریافت دارید و اگر می توانید تحقیق کنید که از آن مدارک در کجاها استفاده کرده است.

 


 

سوال ۴۱ : ملکی مدت ۵۸ سال است در تصرف شخصی بوده و بعد از او در اختیار ورثه میباشد چون همجوار اداره دولتی بود ، اداره مورد نظر ا قدام به اخذ سند نمود و ادعای سازمانی بودن منازل را دارد و حدود ۲۰ سال است که به علت دروغ بودن و نداشتن مدارک مستند نمیتواند ادعای خود را ثابت کند ، آیا معاون دادستان بدون روئیت مدارک مسند میتواند حکم و یا دستور تخلیه صادر کند یا نه ؟ و ما چ‌گونه میتوانیم حقوق شصت ساله خود را طبق قانون اخذ کنیم ، با سپاس از زحمات شما .
در ضمن منازل قدیمی ساز بوده و خارج از محدوده داره مورد نظر میباشد.

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
اگر سند ملک موصوف بنام اداره باشد در اینصورت وفق ماده ٢٢ قانون ثبت اسناد اداره یاد شده مالک شناخته شده می تواند هم از طریق دادگاه حقوقی و هم کیفری علیه شما اقدام کرده و خلع یدتان کند و حتی ایجاد دردسر در دادگاه کیفری بنماید، مع الوصف اگر مدرک یا مدارکی دال بر حقانیت خود دارید می توانید با تقدیم دادخواست به دادگاه تقاضای ابطال سند اداره مذکور را تقدیم دارید تا پس از ابطال آن سند، سند جدید برای شما صادر گردد.

 


 

سوال ۴۲ : سوال بنده در مورد آیین نامه کنترل ساختمان هست ،ممنون میشم پاسخگو باشید،با توجه به اینکه دولت لایحه اصلاح قانون نظام مهندسی به مجلس ارسال کرده و در این به اصطلاح اصلاحیه ،تقریبا تغییر تمام وکمال قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان رو به دنبال داره ،چنانچه در صورت عدم اطلاع کافی نمایندگان مجلس نسبت به این اصلاحیه و تغییر قانون و تصویب آن توسط نمایندگان ،آیا این کار وزارت راه و شهرسازی مغایر با قانون هست ؟چرا که عملا قانون اصلاح نشده بلکه تماما تغییر کرده و چیزی از قانون اولیه باقی نمانده و ضمن اینکه قانون نظام مهندسی در مجلس در حال پیگیری می باشد و اینکار وزارتخانه موازی کاری با مجلس میباشد،حال با توجه به موارد فوق آیا اینکار حتی در صورت تصویب خلاف قانون هست؟و میتوان از طریق دیوان عدالت اداری برای ابطال آن اقدام نمود ؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
تا زمانی که قانون جدید وضع و تصویب و ابلاغ نشده باشد هیئت وزیران و وزیر راه و شهرسازی وفق اصل ١٣٨ قانون اساسی می توانند به تصویب آیین نامه و بخشنامه مبادرت ورزند، حال اگر آن مصوبه خلاف قانون بود می توان ابطال آنرا از دیوان عدالت اداری خواست، اما اگر قانون عِوَض شود آن بخش از آیین نامه موجود مخالف با قانون باشد قابل استناد و استفاده نیست و فقط بخش منطبق با قانون جدید لازم الأجرأ میشود تا اینکه آیین نامه جدید تصویب شود مع الوصف اگر تا تصویب و ابلاغ آیین نامه جدید بخش خلاف قانون مورد استناد قرار گیرد می توان برای ابطال این بخش هم به دیوان عدالت اداری عرضحال داد.

 


 

سوال ۴۳ : آیا هیئت مدیره مجتمع مسکونی میتواند صرفا به دلیل رضایت تعدادی از مالکین قسمتی از مشاعات رو اجاره دهد تا کمک به هزینه شارژ شود .
لازم به ذکر است تعدادی نیز مخالف این اقدام هستند لطفا بفرمائید از نظر قانون چه حکمی دارد .

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
با سلام ودرود(۹۶/۱۲/۲)، خدمت شما عرض کنم که قانونگذار در مادّۀ ۲ قانون تملک آپارتمانها مصوب ۱۳۴۳/۱۲/۱۶ قسمتهای مشترک ساختمان را تعریف کرده و باستناد مادّۀ۳ آیین نامۀ اجرایی آن قانون مصوب ۱۳۴۷/۲/۸ و تبصرۀ ذیل آن نه تنها حق انحصاری بر قسمتهای مشترک وجود ندارد بلکه هیچ شیئی را نمیتوان در قسمت مشترک گذارد و مالکیّت قسمت مشترک تعلّق به تمامی مالکان دارد بنابراین اگر بفرض مثال(اغراق آمیز) مالکان آپارتمانی هزار نفر باشد و یک نفر حاضر به اجاره دادن قسمت مشاع ومشترک نباشد، اجارۀ مذکور باطل بوده و اجاره دهنده و اجاره گیرنده هردو قابل تعقیب کیفری هستند.

 


 

سوال ۴۴ : سیستم ارجاع بنده را مامور به نظارت یک ساختمان ۱۸۰۰ متری کرده. مالک زنگ زده میگه من پول ندارم بریزم . ضمانت نامه هم نمیدم. بیا تعهد بده با چک امضا کن یا انصراف بده. من هم دو سابقه انصراف قبلا دارم و اگر سومین بار انصراف بدم کارتابل من تا مدتی بسته میشه به نظر شما چکار کنم؟

با توجه به اینکه پرداختن به نظارت برای مهندس یک اشتغال تلقی می شود و از این راه کسب درآمد می کند که اگر غیر از این بود هرآینه مکلف نبود که مالیات بپردازد و از سوی دیگر استفاده از امتیاز تعیین شده در ارجاع کار توسط سازمان استان حقی است که نباید دستخوش هوی و هوس یا میل و خواست مالک قرار گیرد لذا صراحتاً به مالک بفرمایید گرفتن چک توسط مهندس ناظر حرام است چگونه است که در هنگام خرید مصالح هر سازی که فروشنده بزند مالک می رقصد به ناظر که می رسد مفلس می شود؟ اگر یک حساب سرانگشتی بکنید درخواهید یافت که حق الزحمۀ ناظر به اندازۀ یک اطاق ۱۲ مترمربعی همین مالک نمیشود ولیکن در موقع پرداخت اظهار عجز می شود. جناب مهندس در وهلۀ نخست اختیار باشماست چون حق شخصی تان است اما اگر موضوع را به مشورت گذارده اید به هیچوجه مماشات نکنید به مالک بفرمایید که باید مبلغ متعلقه را نقداً بپردازد و از انصراف هم هیچ خبری نیست. موفق باشید.

 


 

سوال ۴۵ : نظارت ساختمونی دارم که مالک قصد داره مازاد بر پروانه اجرا کنه و به همین علت ازش نقشه اجرای خواستم و مهندس طراح هم(شرکت مهندسی) از مهر و امضا کردن نقشه های اجرای (سازه) که خودش طراحی کرده خودداری میکنه و میگه نقشه اجرای مهر نمیخواد در صورتی که تو نظارتای قبلیم همه نقشه اجرای مهر کردن ، تکلیف چیه ؟ نقشه های اجرای باید حتما توسط طراح مهر و امضا بشه؟؟؟

جناب مهندس نظر به اینکه طبق نصّ صریح تبصره ٧ ماده ١٠٠ قانون شهرداری اصلاحی ۵٨/۶/٢٧ مهندس ناظر مکلف به نظارت بر انطباق عملیات اجرایی ساختمان با:
١- مفاد پروانه صادره
٢- نقشه ها
٣- محاسبات پیوست
می باشد و باستناد نصّ صریح ماده ٣٠ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان نقشه هایی قابل قبول است که مصوب باشد لذا تا زمانی که نقشه ها به امضای طراح نرسیده و به اطلاع شهرداری نرسیده شده باشد به هیچوجه اجازه هیچ تغییری را ندهید و به مجرد تخلف فوراً مراتب را به مرجع صدور پروانه و سازمان استان منعکس کنید.

 


 

سوال ۴۶ : من ساختمانی در سال۹۳ ساختم و ۱۳ واحد مالک را تحویل دادم و ۱۱ واحد خودم را فروختم/ در سال۹۴پایانکار گرفتم / مالک فوت کرد و ۹ نفر ورثه با هم سر ارث در گیر شدند و تا آذر ۹۶ طول کشید و تقسیم نامه نوشتیم/ الان که برای مفاحساب دارایی مراجعه کردم از سال۹۴ تا الان مالیات بر اجاره ۱۹ میلیون حساب کردند/ من مبایعه نامه دارم که سال۹۳ و۹۴ فروختم/ آیا اگر اعتراض کنم در شورای حل اختلاف مالیات این مالیات ملغی می شود یا نه؟ واحدها ۶۵ متری هستند

خدمت شما عرض کنم که شما به هیچ وجه درنگ نکرده و حتماً اعتراض کنید، انشاءالله نتیجه میگیرید. تجربه نشان داده دستگاه اجرایی خصوصاً سازمان امور مالیاتی دست را پیش میگیرد تا پس نیفتد لذا لحظه ای در ارائۀ اعتراض تردید نکنید.

 


 

سوال ۴۷ : سلام و دعای خیر وخسته نباشید خدمت استاد دلسوز، بنده ناظر معماری شهرستانی هستم که امشب ناظر سازه زنگ زد و از بنده خواست که فردا نقشه ازبیلت و تعهدنامه ۸۵٪ عملیات ساختمانی را امضا کنم، که بنده گفتم مالک نما اجرا نکرده و این ساختمان که ۲طبقه می باشد، طبقه اولش اصلا نازک کاری و کفپوش سنگ نشده و فقط دربهای آنرا کار گذاشته، که به ایشان تاکید کردم و ازشون خواستم پایانکار رو نده که ایشون علت رو پرسید و بنده جواب دادم که من به عنوان ناظر معماری هنوز گزارش نازک کاری و نما را ندادم، که وقتی ایشون از حرفای من قانع نشد، عصبانی شد و به بنده گفت که فردا صبح من گزارش خودمو میدم، توهم کار خودتو بکن، خداحافظت باشه شب خوش. حال استاد با توجه به اینکه مالک این ساختمان ۲طبقه، طبقه اول را نازک کاری و سنگفرش نکرده و فقط درب ها را نصب کرده و نما را اجرا نکرده و طبقه دوم را کامل انجام داده و در آن سکنا گزیده (حدود۴ماه) آیا پیشرفت فیزیکی ۸۵٪ می باشد؟ و سوال دوم اینکه: آیا اگر ناظر سازه گزارش بدهد که عملیات تمام شده و ذکر بکند که مالک سکونت دارد، آیا می توانم گزارش نازک کاری را فقط برای طبقه دوم بنویسم و در همان روزی که ناظر سازه میخواهد پایان بنویسد و دفترچه اطلاعات را پرکند و تعهدنامه ۸۵٪ تایید مراحل اجرا که ناظر سازه موافق به تعویق انداختن و همراهی بنده نمی کند و قصد دارد فردا گزارش به شهرداری بدهد، آیا مشکلی برا بنده پیش نمی آید گزارش نازک کاری و ایرادات آن را همین فردا هم تاریخ با گزارش پایان ناظرسازه بدهم؟
استاد ما غیر ازخدا کسی را نداریم، استاد خدا عمر باعزت و عوض خیر و پربرکت به حضرتعالی بدهد، با پاسختان دستم را بگیرید و از سکته نجاتم بدهید

١-جناب مهندس دروهله نخست توکل به خدا کنید خودش بهترین یاور است.
٢- شما بعنوان ناظر معماری در رشته خودتان دارای استقلال هستید بنابراین هیچ شخصی نمی تواند شما را مجبور به کاری کند که میدانید خلاف قانون و ضوابط است، اگر ناظر هماهنگ کننده اقدامی کند که مربوط به رشته تخصصی شماست و بر این باورید که خلاف ضوابط است خود وی ضامن بوده و خودش باید پاسخگوی تبعات بعدی باشد. شما زمانی گزارش اتمام هر مرحله را بدهید که واقعاً اتمام یافته در غیر اینصورت گفته می شود گزارش خلاف واقع داده اید و نه تنها پیگرد انتظامی دَارد چه بسا پی آمد مالی هم دَارد. علی هذا با توکل به خدا طبق ضوابط رفتار کنید و از هیچ ارعابی هم نهراسید

 


 

سوال ۴۸ : در کارگاه کارگری اسیب دیده و حق و حقوق وی پرداخت شده چه رضایت نامه ای از وی اخذ گردد تا در اینده مجددا مدعی نگردد در صورت امکان متن نمونه ارسال فرمایید.

به نظر بنده متن زیر میتواند مفید باشد:
اینجانب…. فرزند…. دانسته و آگاهانه و با قصد و اختیار اعلام و إقرار می دارم که در خصوص حادثه…. تمامی حقوق قانونی خود را بی کم و کسر از آقای…. در تاریخ….. دریافت داشته و هیچگونه ادعایی علیه وی تحت هیچ عنوانی در هیچ زمانی و در نزد هیچ مرجعی نداشته و ندارم و رضایت بی قید و شرط خود را اعلام و إقرار می دارم.
ضمناً جناب مهندس توصیه می شود که رضایت مذکور محضری گرفته شود تا بعنوان سند رسمی غیر قابل خدشه باشد. موفق باشید

 


 

سوال ۴۹ : ناظر هماهنگ کننده و سازه ساختمان در حال اجرایی هستم که در مرحله بتن ریزی ستونهای طبقه همکف میباشد. سازنده کاملا مغایر با نقشه های مصوب در حال اجراست. گزارش خلاف را به شهرداری ارسال کرده و حتی در گزارش اعلام کرده ام که سازنده میبایست به مهندس محاسب خود مراجعه نموده و حداقل تائیدیه مهندس محاسب را ارائه نماید. متاسفانه تا کنون شهرداری ترتیب اثری نداده،تکلیف اینجانب چیست؟

خدمت جناب مهندس عزیز، توصیه می شود که همچنان به همین رویه خود عمل کنید و حتی تعداد گزارشات خلاف خود را بیش‌تر کنید و نه تنها به مرجع صدور پروانه بلکه به سازمان استان، اداره کل راه و شهر سازی هم گزارش خود را ارسال دارید و مطمئن باشید که در آینده مالک و شهرداری مواجه با اشکال می شوند البته اگر روزی نزد شما آمده خواستار پایان کار شدند نپذیرید مگر آنکه شهرداری قبول کند که فرم چاپی را معروف به برگ سبز پایان کار است را تکمیل و امضا نکنید که اگر انجام بدهید آنوقت مرتکب تخلف آرائه گزارش خلاف واقع می‌شوید که می دانید تبعات انتظامی و قضایی نامطلوبی دارد.

 


 

سوال ۵۰ : در مواردی که مالک پروانه ساختمانی را تمدید نکرده و ما این موضوع را گزارش کردیم در صورت بروز حادثه ایا همچنان مسئولیت داریم یا نه ؟

شما کنترل کنید که آیا مالک همچنان در حال ساخت و ساز هست یانه، اگر بود مستمراًبه شهرداری، سازمان استان و اداره کل راه و شهرسازی مراتب را مدام گزارش کنید.

 


 

سوال ۵۱ : سوالی از اساتید محترم داشتم . در خصوص دستور کار به مالک که تحویل نمی گیرد ، غیر از اظهار نامه قضایی راهی هست ؟ مثلا پیوست کردن به گزارشات مرحله ای می تواند راه حل جایگزین باشد ؟

حسب نص تبصره ٧ ماده ١٠٠ قانون شهرداری و به تبع آن وفق ماده ٢٣ آیین نامه إجرائی ماده ٣٣ ناظر مکلف به إعلام گزارش به مرجع صدور پروانه و سازمان استان است و اگر به مالک نکته ای ابلاغ می شود فقط با فرض امکان برطرف شدن اشکال است. حال که مالک گستاخی کرده و ابلاغ قانونی شما را دریافت نمیکند بی معطلی موضوع اشکال را به مرجع صدور پروانه و ‌سازمان استان منعکس کرده و ‌از آنها بخواهید تا اقدامات قانونی را معمول دارند.

 


 

سوال ۵۲ : در راستای پرسش شماره ۲۷ اگر در مقام مجری بوده باشیم و با توجه به این که مجری مکلف به پایش نقشه می باشد و اگر مجری از همان ابتدا متوجه اشکال در نقشه شده باشد. جهت انجام تکلیف آیا مجری میتواند از امضای نقشه سر باز زند؟ آیا عدم امضای نقشه های ( تایید شده نظام مهندسی ) مشکلی برای مجری ایجاد نمیکند؟ چون از سویی هم مجری مکلف به امضا میباشد.

قانونگذار در ماده ۱۳۰۱قانون مدنی تصریح دارد که امضایی که در روی نوشته یا سندی باشد بر ضرر امضا کننده دلیل است. اگر واقعاً نقشه مورد نظر دارای اشکال است از امضای آن خودداری کرده موضوع را به مالک منعکس کرده از وی بخواهید موضوع را به طراح اطلاع داده نظر کتبی وی را به شما تسلیم کند و اگر طراح همچنان به نظر خود اصرار داشت و سازمان هم همان نقشه را تأیید کرده باشد شما مستند سازی کرده نقشه را امضا کنید اما بد نیست بالای امضای خود موضوع اشکال و اینکه به مالک و طراح منعکس شده و وی همچنان اعتقاد به درستی کار خود دَارد را بنویسید.

 


 

سوال ۵۳ : وظیفه ناظر تاسیسات در پایان کار عملیات ساختمانی چیست؟ آیا موظف است نقشه های ازبیلت، برگه سبز و امثال آنرا را تایید کند؟ ضمنا در صورتیکه در نقشه های اولیه مشکل طراحی وجود داشته باشد و در اجرا اصلاح شود، در صورت عدم تایید نقشه های ازبیلت توسط طراح اولیه مشکلی برای ناظر بوجود می آید؟ و در صورتیکه طراح اولیه نقشه های ازبیلت را تایید کند، آیا بدلیل عدم تطابق اجرا با نقشه های اولیه مشکلی برای ناظر بوجود می آید؟

نظر به اینکه ناظر حسب تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مکلف به نظارت مستمر بر انطباق عملیات اجرایی با
۱- مفاد پروانه صادره
۲- نقشه های مصوب
۳- محاسبات پیوست
می باشد بنابراین ناظر مکلف به اصلاح نقشه ها نیست هرچند که می تواند اشکالی را که ببیند منعکس کند. علی هذا اگر مغایر نقشه های اولیه عملیات اجرایی صورت گرفته باشد مصداق تخلف است و فقط زمانی پی آمد انتظامی و قضایی ندارد که ناظر یاد شده ثابت کند که اشکال گرفته شده بجا و منطقی است که در اینصورت مسؤولیت کار اجرا شده متوجه ناظر بوده و اگر اتفاقی رخ دهد ناظر ضامن بوده و طراح اصلی مبرّا می شود.

 


 

سوال ۵۴ : علیرغم تذکرات مکرر ناظرین به مالکین در خصوص عدم بکارگیری کارگران غیر مجاز و نیز عدم استفاده از مصالح غیر مجاز، با توجه به اینکه امکان حضور دائمی برای ناظرین در تمامی ساعات کاری در کارگاه وجود ندارد ، به کرات مشاهده میگردد که مالک تخلف نموده و در صورت بروز حادثه، ناظر نیز مقصر شناخته میشود. آیا این امکان وجود دارد تا با تنظیم صورتجلسه ای در شروع کار، مسئولیت اینگونه تخلفات از دوش ناظر برداشته شود؟ چه راهکاری برای این موارد پیشنهاد میکنید؟ این مشکل بخصوص در مورد ناظرین گاز که امکان حضور در تمامی مراحل لوله کشی را ندارند بیشتر مشهود می باشد.

نظر به اینکه قانونگذار در تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری وظیفه نظارتی ناظر ساختمانی را مستمر دانسته و هرچند که ممکن است تصور شود که این تکلیف علی الظاهر متوجه ناظر عمران است ولیکن چون چنین تصریحی در قانون نیامده لذا هیچ بعید نیست که دادگاه یا شورای انتظامی آن را شامل بقیه ناظران هم بداند علی هذا مسؤولیت شما به عنوان ناظر ولو ناظر گاز مستمراً بوده و چون تکلیف مذکور حاکمیتی است قابل انتقال نیست و اگر هم چنان نوشته ای تنظیم شود قابلیت استناد را ندارد و فاقد ارزش قانونی است.

 


 

سوال ۵۵ : من مجوز محاسبات دارم ولی خودم محاسبه نمیکنم. سال ٩٠ عضو یه دفتر مهندسی بودم و اونا نقشه هارو تهیه میکردن و من امضا میکردم البته میدونید که همین الان کل ساختار طراحی همینطوری هست و کمیته محاسبات هم اونا رو تایید میکنه وهمین نقشه رو هم تایید کرده ولی متاسفانه چندتا از تیرهای فرعی ضعیف هستن وچندتا ترک در دوسه تا دیوار ایجاد شده
خلاصه کار رسیده به دادگاه و کارشناس رسمی که رییس نظام مهندسی هست و دوست صمیمی سردفتر همون دفتر مهندسی هست کل تقصیر رو برای من نوشته و من فعلا اعتراض کردم و تقاضای کارشناس سه نفره کردم
میخوام بدونم چه کار میتونم بکنم ؟
آیا کمیته محاسبات که نقشه هارو تایید کردن هیچ کاره هستن و اون دفتر مهندسی که نقشه هارو تهیه کردن و همیشه با اطمینان میگفتن که امضا کن و خیالت راحت باشه همه بی تقصیرن و کل تقصیر بامنه ؟؟؟؟

عرض کنم که وفق ماده ١٣٠١ قانون مدنی امضای روی اسناد به ضرر صاحب آن دلیل است لذا شما در خصوص امضای ذیل نقشه ها ضامن هستید. البته مسؤولیت شما رافع مسؤولیت دیگران نیست اگر بتوان دخالت آنان را ثابت کرد با وصف حال اِثبات تخلف دیگران نفعی به حال شما ندارد.

 


 

سوال ۵۶ : ناظر هماهنگ کننده و سازه ساختمان در حال اجرایی هستم که در مرحله بتن ریزی ستونهای طبقه همکف میباشد. سازنده کاملا مغایر با نقشه های مصوب در حال اجراست. گزارش خلاف را به شهرداری ارسال کرده و حتی در گزارش اعلام کرده ام که سازنده میبایست به مهندس محاسب خود مراجعه نموده و حداقل تائیدیه مهندس محاسب را ارائه نماید. متاسفانه تا کنون شهرداری ترتیب اثری نداده، تکلیف اینجانب چیست؟

توصیه می شود که همچنان به همین رویه خود عمل کنید و حتی تعداد گزارشات خلاف خود را بیش‌تر کنیدو نه تنها به مرجع صدور پروانه بلکه به سازمان استان، اداره کل راه و شهر سازی هم گزارش خود را ارسال دارید و مطمئن باشید که در آینده مالک و شهرداری مواجه با اشکال می شوند البته اگر روزی نزد شما آمده خواستار پایان کار شدند نپذیرید مگر آنکه شهرداری قبول کند که فرم چاپی را معروف به برگ سبز پایان کار است را تکمیل و امضا نکنید که اگر انجام بدهید آنوقت مرتکب تخلف آرائه گزارش خلاف واقع می‌شوید که می دانید تبعات انتظامی و قضایی نامطلوبی دارد.

 


 

سوال ۵۷ : بنده تازه پروانه نظارت دریافت کردم ویه سوال داشتم .اگر کار فرما در اجرای کار از نقشه غیره مصوبه استفاده نمایید و بنده گزارشات خلاف را بفرستم در پایان کار چگونه میتوانم پایان کار را امضا ٕ کنم آیا راهی هست . چون مهندس طراح کارفرما خودش نقشه غیره مصوبه را به کارفرما داده و در ضمن به بنده گفته چون ایشان طبق آیین نامه ساخته و فقط از نظر شهر سازی تخلف کرده شما میتوانید امضإ کنید آیا این جمله درست است یا خیر؟

جناب مهندس که علی الظاهر می نماید همکار جوان ما باشید، باید خدمت شما عرض کنم که مهندس طراح خواسته با شما مزاح کند تا قدری بخندید چرا که اگر به مادۀ ۳۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان نگاهی بیاندازید در خواهید یافت که در کنار نام بردن از مقررات ملی ساختمان از مقررات شهرسازی هم اسم برده شده است. به عبارتی دیگر عدم رعایت مقررات شهرسازی هم تخلف تلقی می شود. علی هذا تأکید مؤکد می شود که هیچگاه ریسک نکرده حیثیت حرفه ای خود را مخدوش نسازید . اگر شما بر اساس تبصرۀ ۷ مادۀ ۱۰۰ قانون شهرداری مکلف هستید به نظارت مستمر بر انطباق عملیات اجرایی با مندرجات پروانه، نقشه ها و محاسبات پیوست به نظر نمی رسد که دیگر جای هیچ بحث و اما واگری وجود ندارد. علی ایّحال اگر خواهان در حاشیۀ امنیت قرار گرفتن هستید به اعلام مهندس طراح بخندید ولیکن عمل نکنید. موفق باشید.

 


 

سوال ۵۸ : مالک شروع به کار از منه تک ناظره نمیخواد، میترسم بدون شروع به کار شروع کنه باید چیکار گنم ؟

عرض کنم که برادر، اگر بخواهی در انجام خدمات حرفه ای خود ترس و واهمه به دل راه بدهی توصیه می شود آن را بوسیده وبه کناری گذارده و به کار دیگری بپردازی، جدای از این که باید قبل از پذیرش نظارت، قرارداد سفت و سختی با مالک خود منعقد میکردی(که شاید کرده باشی) می طلبد که هراز چندگاهی به محل ملک تحت نظارت خود مراجعه کرده و ببینی که اوضاع و احوال در چه حال است و اگر کوچکترین حرکتی دیدی فوراً مراتب را به مرجع صدور پروانه منعکس کنی و حتی به اعتقاد بنده همین الان می توانی گزارشی خطاب به شهرداری تهیه کرده و به شهرداری بدهی مبنی بر این که مالک حق شروع عملیات اجرایی را ندارد تا زمانی که شروع به کار را از ناظر دریافت کند و تحویل شهرداری بدهد. دوست گرامی تجربه نشان داده که طرف مقابل یکً مهندس ناظر عمدتاً از تردید و دو دلی وی سوء استفاده می کند تا توانایی خود، خود من ساختمانی را در سال ٧۴ متوقف کردم و هنوز هم که هنوزه در حد همان یک طبقه خلافی که ساخته متوقف مانده است.

 


 

سوال ۵۹ : اگر برای شخصی که باهاش قرارداد داریم کار آرماتور بندی و قالب بندی انجام دادم دستمزد رو پرداخت نکنه کجا باید پیگیری قانونی کنم؟

چنانچه قرارداد داشته باشید یا اگر نداشته باشید ولی می توانید به نحوی ثابت کنید که کاری انجام داده اید آنگاه اگر کار مذکور را در شهرستان آنهم با رقم کمتر از پانصدمیلیون ( ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال انجام داده باشید باید به شورای حل اختلاف مربوط مراجعه شود، اما اگر از این رقم بیشتر باشد باید به دادگستری مراجعه بفرمایید.

 


 

سوال ۶۰ : اگر در قرار داد پیش پرداخت (پاس شدن چک ها) را منوط به شروع بکار و آوردن مصالح به محل پروژه نمود . آیا در صورتی که پیمانکار کار را شروع نکرد یا مصالح را به موقع به کارگاه نیاورد . میتوان واقعا جلوی چک ها را گرفت . عواقبی دارد؟

هرچند وصول چک منوط به اجرای تعهدی شده است مع الوصف اصلی در حقوق تجارت است که معروف است به اصل تجریدی بودن اسناد تجاری، به استناد این اصل، صادر کننده باید وجه چک را بپردازد اما اگر ادعایی دارد می تواند جداگانه مطرح کند بنابراین به واسطه عدم اجرای تعهد دارنده چک نمی توان اصطلاحاً جلو چک را گرفت مگر از طریق درخواست صدور دستور موقت که آنهم نه تنها هزینه بردار است احتمال پذیرشش توسط دادگاه کمتر از ۵۰ درصد است.

 


 

سوال ۶۱ : من ناظر پایه ۲ معماری هستم . یکی از اقوام درخواست نقشه برای باغش کرده که این نقشه ها هم فضای رفاهی هم تجاری . میگه فقط برای بانک میخوام و چیز مهمی نیست و جواز ساخت گرفتم . ایا منی که صلاحیت طراحی ندارم میتونم براش طراحی کنم ایا مشکل قانونی برا من پیش نمیاد ؟؟؟

خدمت شما عرض کنم که شما فی نفسه دارای توانایی انجام طراحی هستید چرا که مدرک تحصیلی شما چنین توانایی را ثابت می کند ولیکن از نظر ضوابط حرفه ای باید شرایطی را کسب کنید تا به طور رسمی بتوانید خدمات مورد نظر را به متقاضی بدهید. اگر نقشه ای که این شخص خواستار آن است را بدون درج امضا تحویل وی دهید، به این معناست که شما فقط آن را پیشنهاد کرده اید و وی مجبور نیست حتماً همان را مورد استفاده قرار دهد لذا تمامی تبعات آن بر عهده خود اوست منوط بر این که هیچ وجهی دریافت نکنید اما اگر قصد گرفتن دستمزد را دارید حتماً قراردادی تنظیم کرده و در آن درج کنید که نقشه ای را که تهیه می کنید فقط و فقط با توجه به درخواستهای متقاضی تهیه شده و شما تحت هیچ عنوانی آن را به عنوان این که صلاحیت قانونی مورد نظر را دارید، تهیه نکرده اید، ضمناً تحت هیچ شرایطی نقشه را امضا نکنید

 


 

سوال ۶۲ : در مجتمعی ١٣ سال ساخت زندگی میکنم که هنوز سند ندارد ولی پایانکار دارد. تراس روبازی در این مجتمع وجود دارد که یکی از ساکنین که به این تراس نزدیکتر است از آن بصورت اختصاصی استفاده میکند و اجازه استفاده را به هیچکس نمیدهد و ادعا میکند با دادن پول بیشتر به سازنده (شرکت تعاونی) این تراس را خریده است. جهت تامین دلیل به شورای حل اختلاف مراجعه کردیم و کارشناس رسمی در گزارش نوشته است که این تراس روباز مشاع است.
با این اوصاف آیا سازنده میتواند با دریافت پول بیشتر این تراس (مشاع) را فقط به یکی بفروشد در حالی که هیچکس رضایت ندارد؟ اقداماتی که میتوان انجام داد چیست؟
لازم به ذکر است که vent های هواکش دستشویی ها و سیم های آنتن تلویزیون طبقات پایین در این تراس قرار دارد. حتی ایشون برای اینکه بوی هواکش اذیتش نکند از روی تراس اقدام به کور کردن لوله هواکش نموده است. درب ورودی تراس در لابی عمومی قرار دارد. ممنون میشم پاسخ بدید

با توجه به توضیح شما، این همسایه وفق مادّۀ ۲ قانون تملک آپارتمانها مصوب ۴۳/۱۲/۱۶ و مادّۀ ۳ آیین نامۀ آن مصوب ۴۷/۲/۸ حق استفادۀ اختصاصی را ندارد و تصرف وی در آن بخش تصرف عدوانی تلقی شده و همسایگان می توانند علیه نامبرده شکایت کرده و مجازات وی وفق مادّۀ ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۷۵/۳/۶ بین یکماه تا یکسال حبس است.

 


 

سوال ۶۳ : اگر ناظر ساختمان با مالک مشکل پیدا کنند ، و کارشون به شورای انتظامی بکشد به چه طرقی ناظر میتواند از ادامه کار انصراف دهد ؟
اگر مالک اجازه ندهد راهی برای انصراف هست ؟

١- نظر به اینکه قرارداد انجام خدمات مهندسی ساختمان از جمله نظارت، در ادبیات حقوقی به عنوان قرارداد نامعین نام برده می شود و مستنداً به مواد ١٠، ١٨۵ ، ٢١٩ و ٢٣١ قانون مدنی چنین قراردادی اصطلاحاً قرارداد لازم بین شما دو طرف تلقی می شود که به این معناست که هیچیک از طرفین به تنهایی نمی توانند آن را نادیده گرفته به عبارتی فسخ کنند مگر با توافق دو طرف یا رای مرجع قضایی یا موجبات قانونی بنابراین نه شما و نه مالک نمی توانید به تنهایی آن قرارداد را نادیده گرفته فسخ کنید مثلاً شما استعفا بدهید یا مالک شما را برکنار کند.
٢- در خصوص مبنای برقراری رابطه حقوقی بین شمای ناظر و مالک سه حالت قابل تصور است:
٢-١- هیچ قراردادی کتبی بین شما دو نَفَر وجود ندارد که در این صورت مدت درج شده در پروانه ساختمانی ملاک عمل بوده به مجرد اتمام مدت اعتبار پروانه می توانید به استناد بند ١۴-۴-۴ از نظامات اداری موضوع را به مرجع صدور پروانه و سازمان استان منعکس کرده و بخواهید که عملیات اجرایی تا معرفی ناظر جدید متوقف شود و در این حالت شما از دور این رابطه خارج خواهید شد.
٢-٢- بین شما دو نَفَر قرارداد کتبی وجود دَارد در این صورت سه حالت متصور است:
٢-٢-١- مدت مندرج در قرارداد به میزان مدت مندرج در پروانه ساختمانی است که در این حالت مانند شق ٢-١ فوق خواهد بود.
٢-٢-٢- مدت مندرج در پروانه کمتر از مدت اعتبار پروانه ساختمانی است که در این صورت به مجرد اتمام مدت قرارداد می توانید وفق بند ١۴-۴-۴ عمل کنید.
٢-٢-٣- مدت مندرج در قرارداد بیش از مدت اعتبار پروانه ساختمانی است در این صورت مدت قرارداد حاکم بوده باید بعد از تمدید مدت پروانه هم به نظارت خود ادامه دهید تا آنکه یا کار به اتمام برسد یا مدت قرارداد شما خاتمه یابد که در این صورت اگر کار تمام نشده باشد می توانید مطابق بند ١۴-۴-۴ عمل کنید.

 


 

سوال ۶۴ : من ناظر سازه یک ساختمان ۵ طبقه هستم آیا میتوانم یکی از واحدهای ساختمان تحت نظارت خود را از سازنده خریداری نمایم یا نه ؟ و در صورت معامله برای من( ناظر) در شورای انتظامی مشکلی پیش میا ید؟

نظر به اینکه در ماده ٢۵ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ٨۴/۴/١٧ برقراری هرگونه رابطه ی مالی بین ناظر و مالک ممنوع است و هرچند که به نظر من این ماده خلاف قوانین بالادست است ولیکن تا ابطال نشده لازم الاتباع است لذا چنانچه تا قبل از صدور پایانکار مبادرت به خرید واحد مورد نظر بفرمایید مشمول ماده ٩١ اصلاح إیین نامه مصوب ٩۴/١٢/۵ خواهید شد بنابراین توصیه می شود، این معامله را فعلاً انجام ندهید.

 


 

سوال ۶۵ : در خصوص درب مشترک بین راه پله و فیلتر آسانسور طبق مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان دربرخی از بندها اعلام شده است که مقاوم حریق باشد( ۳-۱-۴-۴-۱۱)و در برخی از بند های دیگر به عنوان ضد حریق اعلام شده است(-۳-۱-۱۰-۲-۵٫) تعیین مقاوم حریق بودن و یا ضد حریق بودن این دربها رو مهندس معماربایستی تائید کنه یا خیر؟ چون آتش نشانی و نظام مهندسی استان مسئولیت رو به مهندس واگذار میکنن و شرکت های سازنده درب ها هم چنین تائیدیه ای بابت مقاوم بودن در برابر حریق و مدت زمان مقاومت نمیدن و ندارن. راهکاری برای این موضوع دارید؟

خدمت شما عرض کنم که چون امر ضد حریق بودن ماهیّتاً یک کار مهندسی به معنای دقیق کلمه است و نظر به اینکه در ضوابط مربوط به کارشناسی، اعلام نظر در خصوص تجهیزات وابزار ضد حریق عمدتاً در صلاحیت مهندس تأسیسات می باشد لذا انتظار آن از مهندس معمار انتظاری نامعقول و مغایر تخصص، دانش و صلاحیت نامبرده می باشد. بنابراین اقتضا دَارد تلاش مستمر شود تا این قضیّه بطور درست و منطقی به سرانجام برسد

 


 

سوال ۶۶ : سوالی داشتم،ممنون میشم عنایت فرموده پاسخ دهید. هفت سال پیش کسی واحد اپارتمانی را خریداری کرده و به یک زوج اجاره داده. به یکسال نکشیده که در زمستان گویا از قاب دور ورودی لوله بخاری نشتی گاز صورت گرفته و هر دونفر متاسفانه فوت کرده اند. و قاضی مالک را به پرداخت ۱۴میلیون تومان دیه محکوم کرده است. خواستم بدانم ممکن هست دفاعیه ای تنظیم کرد تا مالک از پرداخت دیه معاف گردد یا خیر؟

عرض کنم که موضوعی را که مطرح کرده اید اینگونه نیست که با بیان اطلاعات به میزانی که طرح کرده اید بتوان جواب قابل قبول داد، همانگونه که میزان داده ها (input )به یک رایانه در میزان و کیفیت خروجی (output ) تأثیر دَارد مشورت حقوقی نیز چنین وضعیّتی دَارد علی هذا اگر خواست شما دریافت راهکار مناسب و قابل قبول و مفیدی می باشد می طلبد که اطلاعات پرونده از بای بِسْم الله تا تای تمت ارائه شود تا بیاری خدا بتوان راهکار مناسب را ارائه داد. البته این شیوه دیدگاه بنده برای اعلام نظر استنباطی من می باشد والّا چه بسیارعزیزان فرهیخته و متضَلِّعی در علم حقوق در گروه حضور دارند که با توجه به همین مقدار اطلاعات داده شده ارائه طریقهای مناسب و مفیدی ارائه خواهند داد که البته این ویژگی در توان بنده نیست. سرافراز باشید.

 


 

سوال ۶۷ : می خواستم نظر شما رو در مورد دستورالعمل اخیر وزیر راه و شهرسازی مبنی بر حذف مهندسان کارمند دارای پروانه از سیستم نظام مهندسی جویا بشم. آیا این دستورالعمل قانونی هست؟ اگر نه چگونه قابل ابطال خواهد بود؟

عرض کنم که به اعتقاد بنده این بخشنامه وزیر محترم راه و شهرسازی خارج از اختیارات قانونی ایشان بوده و برای ابطال باید شکایت خود را به دیوان عدالت اداری بدهید که البته میتوانید دو درخواست را مطرح کنید :
١- دستور موقت مبنی بر منع أجرای بخشنامه تا صدور رای نهایی
٢- ابطال بخشنامه
گفتنی است که چه دستور موقت مورد موافقت قرار گیرد چه نگیرد رسیدگی به درخواست اصلی که در هیئت عموم دیوان عدالت مطرح میشود کمتر از دو ونیم الی سه سال بعد نخواهد بود مگر استثنائی بوجود آید. علی ایحال اگر قصد طرح موضوع در دیوان هست توصیه میشود از خدمات اشخاصی استفاده شود که توانایی أخذ موافقت با دستور موقت را داشته باشد.

 


 

سوال ۶۸ : با توجه ب ابلاغیه های جدید ک وظیفه کنترل کیفیت ساختمان برعهده شهرداری و بازرس گذاشته، تکلیف تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری چی میشه!!؟؟
توی این تبصره بطور واضح وظیفه کنترل کیفیت ساختمان رو بر عهده ناظر گذاشته
و بر اساس همین تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ، کارشناس رسمی دادگستری مهندس ناظر رو توی پرونده ها مقصر اعلام میکنه
فک کنین سال ۹۷ یک مهندس قرار داد نظارت ی ساختمان رو امضا میکنه و میدونه بر اساس همین تبصره قراره در حادثه ای ک در ساختمان اتفاق میافته مقصر اعلام بشه…. الان چی تغییر کرده!!؟؟
این ابلاغیه های جدید چ تاثیری در رای کارشناس رسمی و قاضی(در مورد مهندس ناظر) خواهد گذاشت؟
تکلیف ماده ۸۵ قانون کار و آیین نامه حفاظت کارگاههای ساختمانی چی میشه؟ توی این ماده مستقیما مهندس ناظر رو مسیول کنترل کیفیت اعلام کرده!!

اولاً- باید در نظر داشت که این گونه نیست که قانون‌جدید حتماً قانون‌قدیم را نسخ می کند مگر نسخ صریح علی ایحال هرگاه چنین تردیدی بوجود آمد در وهله نخست تخصیص قانون پذیرفته می شود نه نسخ آن.
ثانیاً- تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری همچنان به قوت خود باقیست و مورد عمل می باشد
ثالثاً- با ابلاغ شیوه نامه جناب وزیر هیچ تغییری در قانون و مسؤولیت مهندس بویژه ناظر ایجاد نشده و‌ نمی شود.

 


 

سوال ۶۹ : در مورد نظارت تاسیسات موردی هست که تجهیزات مکانیکی و برقی به راحتی توسط کارفرما یا بهره برداران ممکنه تعویض بشن یا کلا حذف بشن
برای اینکه در آینده مسئولیتی از این بابت متوجه ناظر نباشه شما کدام مورد رو صلاح میدونید :
١ – گرفتن تعهدنامه محضری بدین شکل که بنده مالک فلان ساختمان تمام تجهیزات مکانیکی و دودکشها و دریچه های تبادل هوا را صحیح و سالم تحویل گرفتم و در تعمیر و نگهداری آنها کوشا خواهم بود و حق تغییر در آنها را ندارم و مسئولیت هر تغییری در آنها مستقیما با شخص اینجانب ( مالک یا بهره بردار ) خواهد بود و در صورت تحویل ساختمان با بهره برداران دیگر همین مراتب را به آنها اطلاع خواهم داد و از آنها تعهد خواهم گرفت .
٢- صورتجلسه بین مالک و ناظر هماهنگ کننده و ناظر تاسیسات و اجرا کننده تاسیسات ساختمان
آیا گرفتن تعهد به اون شکل که براتون نوشتم باطل نیست ؟

با توجّه به اینکه مباحث سیزده ، چهارده و هفده عمده مباحث تأسیسات مکانیکی و برقی را در بر دارد و در این سه مبحث نکات اساسی متعددی بیان شده و تکالیفی را متوجّه طراح، ناظر و مجری کرده است و در چنین حالتی حسب بایسته های قانونی اگر تکلیفی متوجه شخصی باشد اصل بر این است که انجام نشده مگر بطور مستند و مستدل اثبات و احراز شود لذا تویۀ اکید و شدید می شود که برای پرهیز از هرگونه اما و اگر احتمالی در آینده و در راستای مستند سازی هم ناظر و هم مجری پروژۀ تأسیساتی نه تنها نقشۀ چون ساخت(as built) را به طور دقیق و با ذکر جزیییات تهیّه کرده و به امضای مالک برساند بلکه تمامی موارد انجام شده با ذکر جزیییات نیز صورتجلسه شده و به امضا و اثر انگشت مالک رسیده ووی اقرار کند که تمامی آنها را درست و صحیح تحویل گرفته و سعی شود که دوتن از اشنایان و مورد اعتمادان مالک نیز به عنوان شاهد پای نقشه ها و صورتجلسه را هم امضا کنند. البته اگر این نوشته محضری باشد که بسیار عالی است اما ممکن است برای انجام آن موانعی باشد لذا همان روش اول که گفته شد مفید بوده و می تواند مورد استفاده قرارگیرد.

 


حقوق مهندسی | 100 سوال حقوقی که همه ی مهندسین ساختمان و مهندسین ناظ عمران و معماری و برق و مکانیک باید بدانند !!


 

سوال ۷۰ : در قراردادهایی ساختمانی که با پیمانکاران جزء بسته میشه :
۱) نوشتن بندی با این مضمون که تهیه کلیه وسایل ایمنی مانند کفش ایمنی و کمربند مهار و…. برعهده پیمانکار می باشد، درست است یا قانونا این وسایل را باید کارفرما تهیه کند؟
۲) آیا نوشتن بند دیگری با مضمون رعایت کلیه موارد ایمنی مبحث ۱۲ و آیین نامه حفاظتی کارگاه ها از طرف پیمانکار الزامی است، در زمان وقوع حادثه به تبرئه کارفرما کمک می کند؟

هرگاه قانونگذار تکلیفی را متوجه شخصی کند تا ثابت نشود که نامبرده آن را انجام داده فرض بر این است که کوتاهی کرده است. از آنجایی که کار متعلق به کارفرما است پس قاعدتاً باید تمامی مقدمات و ابزارهای انجام آن را نیز خودش تهیّه و تأمین کند و مادّۀ ۹۵ قانون کار هم دقیقاً مسئولیّت تأمین ایمنی و حفاظتی را متوجه کارفرما کرده است علی هذا اگر هم کارفرما در طی قراردادی کار را به پیمان می دهد و کارگران پیمانکار مستقیماً کارگر کارفرما تلقی نمی شوند و قاعدتاً مادّۀ ۹۵ قانون کار نباید شامل حال وی شود ولیکن برای جلوگیری از هرگونه احتمال ولو ضعیف شایسته است که به طور مرتب پیمانکار موصوف و عوامل وی توسط کارفرما یا نمایندگان وی مورد بازدید و کنترل قرار گرفته اطمینان حاصل کنند که تمامی اصول رعایت شده تا در روز مبادا بتوانند مانع وقوع حادثه شوند و اگر کارفرما در کنترلها مواجه با کوتاهی پیمانکار شد فوراً عکس العمل لازم حتی به صورت فسخ قرارداد و قطع همکاری با پیمانکار نشان داده شود تا از گرفتار شدن در فراز نشیبهای قضایی رهایی یافته شود. ناگفته نماند که بهترین روش این است که در وهلۀ نخست قرارداد سفت و محکمی با ذکر جزیییات با پیمانکار منعقد شود تا بعداً بتوان به استناد آن با کوتاهی و بی مبالاتی وی مقابله کرد.

 


 

سوال ۷۱ : من مالک یک ساختمان جنوبی ساز یک طبقه مستقل هستم همسایه پشتی من در حال ساخت و سازه یک آپارتمان ۶ طبقه میباشد. ایشون در تراز بام خونه من جهت نورگیر یک پنجره گذاشته که از طبقه بالاتر یعنی طبقه دوم یک داکت برای نورگیر تعبیه نموده است. بعد از مراجعه بنده به مالک ساختمان ایشان گفتند که کار من قانونی هستش و شما هر کاری میکنید انجام بدید. با توجه به مطالب فوق آیا مالک این ساختمان کارش قانونی هستش؟
من اگه بخوام جلوی کار این آقا رو بگیرم چیکار باید کنم و به کجا مراجعه کنم.
الان در مرحله سفتکاری هستش
استاد عزیز خواهشا جواب بدید
من جایی رو برای گرفتن جواب سوالم سراغ ندارم.

خدمت شما عرض کنم که قانونگذار در مادّۀ ۱۳۳ قانون مدنی اجازه داده که هر مالکی می تواند در دیوار اختصاصی ملک خود شبکه یا روزنه(نه پنجره) باز کند و همسایۀ مجاور نمی تواند مانع شود ولیکن می تواند در جلوی آن روزنه یا شبکه پرده آویخته یا دیواری در ملک خود مقابل آن احداث کند تا مانع دید وی شود. علی هذا شما نمی توانید مانع احداث روزنه و شبکه در دیوار اختصاصی ملک همسایه شوید ولیکن می تواند جلوی آن دیواری را احداث کنید اما اگر پنجره احداث کرد فوراً به شهرداری منطقه مراجعه کرده موضوع را به آن نهاد گزارش کنید و اگر اظهار شد طبق مقررات است بخواهید تا حتماً مستند قانونی آن را به شما نشان بدهند و اگر طفره رفتند می توانید علیه همسایه به دادگاه عمومی و علیه شهرداری به دیوان عدالت اداری طرح دعوی کنید.

 


 

سوال ۷۲ : تبصره ۲ ماده ۲۴ آیین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در خصوص دستورالعمل مربوط به نحوه ارجاع کار نظارت و تعرفه های آن از طرف وزارت مسکن و شهرسازی است ولی شیوه نامه ای که اخیرا وزیردر خصوص تبصره ۲ ماده ۲۴ ، ابلاغ کردند به امور طراحی و اجرا هم پرداخته است و در واقع برای خودش یک آیین نامه شده است ، آیا این مسئله اشکال یا ایراد ندارد ؟

صرف نظر از اشکال شکلی تصویب و ابلاغ شیوه نامه ، اصول حقوقی اقتضا می کند که فقط در خصوص موضوع سند فرادست راهکار اجرایی داده شود و لذا اگر مصوبۀ گفته شده، اسناد قانونی فرا دست را نادیده بگیرد فاقد اعتبار است مع الوصف این فقدان اعتبار به این معنا نیست که هرکس بتواند سرخود و مستقلانه از آن سرپیچی کند. که اگر این گونه باشد یقیین بدانید که دیری نخواهد پایید که هرج و مرج حاکم خواهد شد.

 


 

سوال ۷۳ : اگر مدت تعهد نظارت مالک با ناظر به اتمام برسد و پروژه به اتمام نرسیده باشد آیا مالک میتواند با ناظر قبلی تمدید نکند و درخواست ناظر جایگزین نماید؟

وفق صریح بند ۱۴-۴-۴ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ، امکان دارد.

 


 

سوال ۷۴ : در نظام مهندسی … و در همین فروردین ماه دو مجمع داشتیم که با ابلاغ شیوه نامه وزیر کنسل شده از طرف هیات مدیره. البته زمان دستور مجمع اول و درج در روزنامه بعد از نامه وزیر در عدم کسر ۵ درصد بوده پس هیات مدیره از آن مطلع بوده !! ولی اشکال قانونی در اینه که ایا میشه مجمع ایکه روزنامه شده و دستور مجمع چه قانونی و چه غیر قانونی !! در روزنامه درج شده باشه کنسل کرد… به نظر من بایستی با این شرایط مجمع تشکیل شه و رییس مجمع کنسل شدن ان رو به رای بزاره … بماند که هزینه برگزاری این مجمع بی فایده تحمیلم بشه… راهنمایی بفرمایید ممنون میشم

معمولاً دستور جلسۀ مجامع عمومی متعدد است و اگر اشکالی در یک چند مورد هم بوجود آید بقیّۀ موارد مطرح می شود امّا اگر دستور جلسه فقط یک موضوع باشد و محرز و آشکار شود که با قوانین، آیین نامه ها و بایسته های قانونی صادره توسط مرجع / مراجع صلاحیت دار مغایرت دارد، آشکار است که مجمع یاد شده در صورت تشکیل فاقد اثر بوده و لذا بدیهی است که شخص / اشخاص مأمور به برگزاری مجمع باید ضمن منتفی کردن جلسه موضوع را از طریق مقتضی و قابل قبول به اطلاع اعضا برساند. ضمناً اعضای هیچ مجمعی در جایگاهی نیست که اختیار آن را داشته باشد که منتفی شدن یا نشدن مجمع با دستور جلسۀ غیر قانونی را به رأی بگذارد.

 


 

سوال ۷۵ : من ۱۰ سال پیش ۲ اپارتمان در یک مجتمع ۳۰ واحدی در مازندران خریداری کردم الان که موقع سند زدن شده سازنده اعلام کرده اگر پارکینگ میخوای بایستی هر کدام ۳۰ م پرداخت کنی. در موقع قرار داد هیچ اشاره ای سازنده به پارکینگ و قیمت ان نکردن فقط اعلام کرد چون ما ۳۰ واحد آپارتمان و ۱۶ عدد پارکینگ داریم که به شما یک پارکینک بیشتر نمیرسه ما هم چیزی نگفتیم تا امروز میخواد سند بزنه درخواست ۳۰ م بابت هر پارکینگ کرده. سوال من اینه که می تونه ادعای این مبلغ را بکنه برای دو آپارتمان ۷۰ متری که قیمت ملک متری ۲م است ۶۰ م بابت پارکینگ بگیره و تعهد شفاهی که گفته بود من فقط یک پارکینگ می تونم تامین کنم چی میشه ممنون میشم اگر راهنمای کنید

خدمت شما عرض شود که غالباً در معاملات مربوط به ساختمان که مبتنی بر یک قرارداد می باشد، طرفین تلاش می کنند تا تمامی موارد دیده شده و حتی المقدور تعهدات هر طرف معلوم گردد. اگر در معاملۀ مذکور تعهد شده که فروشنده باید پارکینگی تحویل دهد باید به این تعهد پای بند بود و هرگونه مطالبه ای، خارج از اصول حقوقی است و قابل پیگیری می باشد.

 


 

سوال ۷۶ : متاسفانه مدتی است نمایندگی های بیمه … از ذکر این جمله که کلیه پروژه هائی که قبلا و در سال های گذشته پایان کار گرفته اند تحت پوشش بیمه می باشند خودداری می کنند اینکه چرا قبلا برخی از نمایندگی ها این جمله را در بیمه نامه ها قید می کردند و اکنون این کار را نمی کنند بحث دیگری است
از طرف دیگر شرکت هائی نیز بصورت محدود برای مثال پوشش ده ساله برای سال های قبل اقدام به صدور بیمه نامه می کنند  بیمه … در این مورد سکوت می کند آیا سکوت بیمه … را می توان با فرض اینکه پوشش کارهای قبل در ذات بیمه مسئولیت وجود دارد تلقی کرد

چون بیمه در ادبیات حقوقی یک قرارداد تلقی میشود زیرا نیاز به توافق دو طرف دَارد لذا تابع قواعد عمومی قراردادهاست، یکی از این قاعده ها اصل تنصیصی بودن تعهد است یعنی که هرطرف قرارداد متعهد به انجام تعهدی است که در قرارداد بعهده گرفته است بهمین دلیل است که در حقوق خصوصی اصطلاحا گفته میشود ایجاد تعهد نیاز به نص دَارد و اصل برعدم تعهد است مگر خلاف آن ثابت شود، برهمین أساس چون در قرارداد بیمه باید تعهد بیمه گر تصریح شود تا متعهد انجام آن باشد لذا اگر در قرارداد بیمه تعهد جبران خسارت کارهای قبلی تصریح نشده باشد، بیمه گر متعهد بآن نیست. بعبارت دیگر پوشش کارهای قبلی در ذات بیمه مسؤولیت وجود ندارد. الله اعلم

 


 

سوال ۷۷ : از نظر حقوقی در پیش نویس آیین‌نامه جدید ، مسئولیت های حقوقی مهندسین به چه صورت میباشد و با توجه به اینکه قوانین بالا دستی اصلاح نشده آیا این آیین نامه تاثیری در حجم زیاد مسئولیت های نظارت برای مهندسین دارد یا خیر؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
١- أساسا آیین نامه نمیتواند گستره قانون را کاهش یا افزایش دهد.
٢- در آیین نامه پیشنهادی در خصوص چگونگی مسؤولیت، راهکاری دیده نمیشود چرا که جای آن در آیین نامه نیست. آنچه که مهم است اینست که:
الف- یک نهاد جدید بنام بازرس أعم از حقیقی یا حقوقی تأسیس کرده که نقش ناظر کنونی را دَارد.
ب- به ناظران کنونی مرخصی دراز مدت داده شده تا قدری استراحت کنند النهایه اگر مالکی خواست برای خود وردستی داشته باشد میتواند با یکی از این ناظران قرارداد منعقد کند که با توجه به فرهنگ کنونی جامعه آنقدر نایاب است که مشمول قاعده “اَالنادرُ کَالمَعدوُمْ” خواهد شد.
کوتاه سخن اینکه دیری نخواهد پایید که یا ناظران با شکل کنونی، بازنشسته شده به کنج عزلت میخزند وَیَا او نیز لاجرم در لباس بازرس به آرائه خدمات خود مبادرت میورزند.
ج- ضمن إعطای نقش حاشیه ای کمرنگ به سازمان نظام مهندسی ساختمان وأستان ( که البته در وضعیت کنونی سخت زیر سوْال هستند) به نهاد شهرداری اختیاراتی أعطا شده است که بجرئت میتوان گفت که در عمر دست کم شصت(۶٠) ساله آن سراغ نمیتوان گرفت.

 


 

سوال ۷۸ : چندروزیست این فرضیه مطرح میشود که “اختلاف اصلی مابین وزارت راه و شهرسازی با وزارت کشور در مورد نهاد ناظر بر مقررات ملی ساختمان است و نه نحوه انتخاب ناظر بر مقررات ملی ساختمان! به دیگر سخن آنچه اعضاء به آن اعتراض دارند ( نحوه انتخاب ناظر نظام مهندسی ) در حاشیه اختلافات قرار دارد! در صورت به توافق رسیدن دو وزارتخانه مزبور ( که درنهایت به نوعی مصالحه خواهند رسید ) بعید است همکاران نظام مهندسی به آنچه مد نظر دارند برسند اگر به امید دیگران و نه خود، بمانند”
بعنوان شخصی که در دو حیطه ی حقوق و مهندسی تحصیلات عالیه داشته و در هر دو شاخه مشغول به فعالیت بعنوان یک وکیل پایه یک دادگستری و مهندس پایه یک هستید ، خواهشمندم تحلیل حقوقی خود را در ارتباط با اختلاف نظر بین وزیر کشور و وزیر راه و شهرسازی بفرمایید؟ و اینکه آیا اصل بر کمک به مهندسین است؟ یا واگذاری مسئولیت خودشان بر دیگر نهاد(طبق فرضیه ای که پیشتر مطرح شد)؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که به عقیدۀ بنده هردو موضوع را دربر می گیرد به بیانی دیگر اختلاف مطروحه هم مربوط به نهاد نظارت حاکمیتی است و هم ناظر بر عملیّات اجرایی، به نظر اینجانب اگر واقعاً خود را مقیّد به قانون و بایسته های قانونی می دانیم (صرف نظر از جوانب دیگر چرا که در این قضیّه حرف اول را قانون یعنی مصوبۀ مجلس می زند نه استنباطات شخصی که چه بسا مغایر اصول و قواعد حقوقی است) نظر وزیر راه و شهرسازی منطبق با قانون است نه نظر وزارت کشور قانونگذار در نصّ مادّۀ ۳۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به هیچوجه ارجاع انحصاری نظارت را به سازمان نظام مهندسی ساختمان محول نکرده است که اگر این گونه بود هیچگاه در بند ۸ مادّۀ ۱۵ قانون مرجع ارجاع کار را اشخاصی دیگر معرفی نمی کرد و برای سازمان و سازمان استان فقط نقش حاشیه ای و کمک کننده لحاظ نمی کرد، بعلاوه که اگر واژۀ “خدمات مهندسی” را بر امر ساخت و ساز تفسیر و تعبیر کنیم مواجه با تفسیری از قانون خواهیم شد که تا کنون سابقه نداشته و منطبق با هیچ منطقی نیست چرا که لازم می آید که تمامی مفاد و مندرجات قانون و آیین نامه را بی محتوا و وارونه لحاظ کنیم. کوتاه سخن این که از منطوق و مفهوم(متن و روح) قانون نمی توان استنباط و استنتاج کرد که ارجاع نظارت انحصاراً در اختیار سازمان استان باشد و اما اگر نظر بر این باشد باید و باید متن مادّۀ ۳۷ و بند ۸ مادۀ ۱۵ قانون در مجلس تغییر یافته و اصلاح شود وآیین نامه قادر به چنان تغییر و اصلاحی نیست. بنابراین صرف نظر از این که آقای وزیر باید و باید وفق اصل ۱۳۸ قانون اساسی عمل کرده و در مصوبات خود چهارچوب آیین نامۀ هیئت وزیران را رعایت کند ولیکن در وضعیّت کنونی مصوبۀ وی اگرچه مغایر آیین نامۀ هیئت وزیران است اما موافق قانون می باشد و چون قانونگذار به وزیر اجازۀ تدوین و تصویب آیین نامه را داده لذا مصوبات وی ولو که از نظر ما مغایر آیین نامۀ هیئت وزیران است اما لازم الاتباع بوده و هیچ شخصی نمی تواند آن را نادیده بگیرد مگر قاضی دادگاه و هیئت عمومی دیوان عدالت اداری. افزون بر این توضیح امّا نظر وزارت کشور نیز قابل پذیرش نمی باشد چرا که هرچند وزارت راه و شهرسازی وظیفۀ نظارت عالیه را دارد، شهرداری نیز وفق نصّ مواد ۱ و ۲ قانون تعاریف محدوده و حریم شهر، شهرک و روستا مصوب ۱۳۸۴/۱۰/۱۴ وظیفۀ کنترل و نظارت بر احداث ساختمانها داشته و چون دارای اختیار اجرایی هستند در وقوع حادثه کاملاً مسئولیّت مدنی و کیفری داشته و باید پاسخگو باشند. علی ایُّحال همانگونه که عرض شد دعوای مطروحه هم مربوط به انتخاب ناظر است و هم نهاد نظارت حاکمیّتی.

 


 

سوال ۷۹ : با توجه به اختلاف نظر و دیدگاه وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت کشور در امر کنترل ساختمان بنده میخواستم سوال کنم اصولا مطابق قوانین جاری کشور (نظام مهندسی ، شهرداریها و …) وظیفه کنترل ساختمان بر عهده کیست؟ بنده نظریه سرپرست معاونت حقوقی دولت را چند بار خواندم ایشان برخلاف دکتر آخوندی که اعتقاد دارد وظیفه کنترل ساختمان فقط بر عهده شهرداریهاست پنج‌نهاد و شخصیت حقوقی و حقیقی شامل شهرداری ، مسکن و شهرسازی ، مهندس ناظر ، مجری و نظام مهندسی را با توجه به قوانین و آیین نامه ها ، در امر کنترل ساختمان ذیمدخل میدانند که وظیفه تصمیم گیری ، وضع ضوابط و حدود اختیارات و وظایف دستگاه های ذیربط در امر کنترل بر عهده هیات وزیران می باشد
نظر شخصی بنده این هست که مسئولیت این امر چنانچه به صورت تیمی و گروهی باشد نه تنها موجب افزایش کیفیت ساخت و ساز و صنعت ساختمان میگردد بلکه مانع تجمع قدرت و فساد در ارگانهای مربوطه هم خواهد شد، بسیار ممنون و سپاسگذار خواهم بود نظر اساتید محترم را هم در این زمینه داشته باشیم

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت مهندس گرامی عرض شود که چون در ادبیات حقوقی مسئولیّت مستلزم وجود نصّ قانونی است بنابراین اشخاص مختلف اعم از حقیقی یا حقوقی (عمومی دولتی و غیردولتی، خصوصی) فقط باید و باید اقداماتی را معمول دارند که حسب بایسته های قانونی بر عهدۀ آنان محول شده است. تدقیق در مواد مختلف قانونی دلالت آشکار بر این دارد که وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان وفق قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان (بویژه بند ۵و ۸ مادّۀ ۱۵ و ۳۵) و شهرداری ها وفق نصّ صریح مواد ۱و۲ قانون تعاریف محدوده و حریم شهر، شهرک و روستا مصوب ۱۳۸۴/۱۰/۱۴ عهده دار نظارت حاکمیّتی بر ساخت و ساز شهری و چگونگی انجام خدمات مهندسی توسط اعضای سازمان استان بوده و مهندس ناظر به عنوان یک مسئول خصوصی عهده دار مسئولیّت دوگانه است با این توضیح که هم باید نظارت بر ساخت و ساز مجری داشته عملکرد وی را به کارفرما منعکس کند و هم به نهادهای نظارتی و این مسئولیّت برگرفته از مواد ۳۳و ۳۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، تبصرۀ ۷ مادّۀ ۱۰۰ قانون شهرداری و مواد ۱۰، ۲۱۹ و ۲۳۱ قانون مدنی می باشد. اما این که امر نظارت به هیئتی سپرده شود می تواند مورد بررسی قرار گیرد ولیکن محمل صریح قانونی برای آن وجود ندارد.

 


 

سوال ۸۰ : نده در خصوص بند ج ماده ۲۳ آیین نامه اجرایی چند سوال داشتم؟
فرضیات :
۱- در ماده ۴ قانون نظام مهندسی (ق.ن.م) شرایط صدور و تمدید و ابطال و تغییر مدارک پروانه اشتغال به آیین نامه ارجاع داده شده است.
۲- ماده ۳ ق.ن.م سازمانهای نظام مهندسی را غیر انتفاعی و تابع قوانین و مقررات حاکم بر موسسات غیر انتفاعی می داند.
۳- ماده ۱۷ ق.ن.م مرجع رسیدگی به تخلفات حرفه ای و انضباطی و انتظامی رو شورای انتظامی و یا مرجع قضایی اعلام کرده است.
۴- ماده ۲۱ ق.ن.م بند ب تعیین خط مشی سازمانها رو وظیفه و اختیار شورای مرکزی دانسته است.
۵- در ماده ۲۶ ق.ن.م اختیار وزارت مسکن و شهرسازی در حیطه نظارت به توصیه و در صورت عدم اصلاح به پیشنهاد انحلال محدود شده است.
با توجه به فرضیات بالا و این مطلب که آیین نامه نویس در تدوین آیین نامه می بایست کلیه قوانین بالادستی را رعایت کند و نمی تواند تنها به یک ماده قانون در تدوین آیین نامه اکتفا کند
سوال پیش می آید که
۱- اختیار وزیر که در ماده ۲۶ محدود به توصیه است چگونه و بر اساس کدام ماده قانون در بند ج ماده ۲۳ به صدور ابلاغیه و اطلاعیه لازم الاجرا و مرجع تشخیص تخلف و بررسی تخلف و صدور رای محکومیت فراتر از شورای انتظامی افزایش یافته است ؟
۲- با توجه به غیر انتفاعی بودن سازمان و قوانین حاکم بر آن وفق ماده ۳ ق.ن‌م و تعیین ساختار تشکیلاتی ان در ماده ۵ ق.ن.م جایگاه وزارت مسکن و شهرسازی و وزیر و رابطه آن با سازمان و اعضا بصورت جایگاه ریس(وزارت) و مرئوس (سازمان) است یا جایگاه وزارت یک جایگاه نظارتی و مشاوره ای است؟
با تشکر

عرض شود که :
١- اختیار وزارت راه و شهرسازی در ق.ن.م و ک.س و م ٢۶ قانون فراتر از توصیه است. تدقیق در منطوق و مفهوم قانون از جمله بند «ه» م ۲۱، م ۲۶ و تبصره ذیل آن، گفته فوق را اثبات می کند.
۲- اختیار مذکور در بند «ج» م ۲۳ آیین نامه اجرایی خلاف قانون و بویژه اصل ۲۲ قانون اساسی است و اقتضا دارد از طریق هیئت عمومی دیوان عدالت اداری ابطال شود.
٣- وزارت راه و شهرسازی سِمَتِ ریاست بر سازمان، سازمان استان و اعضای آن را ندارد ولیکن دارای نقش نظارتی آنهم استصوابی است و به همین دلیل است که اختیار ابلاغ اطلاعیه و دستورالعملهای إنذاری و إرشادی را دَارد.

 


 

سوال ۸۱ : ملکی ناظر معمار هستم و قولنامه ای هست کار. یکسال گذشته مالک کاری انجام نداده و جوازش داره تموم میشه. من چند بار گزارش دادم که عملیاتی صورت نگرفته. الان مالک فروخته نصفشو و هیچ کدوم قصد ساختن ندارن. الان من میخوام خارج کنم کارو چه اتفاقی باید بیفته چه کنم کلا مسئولیت نداشته باشم ؟

با عنایت به تصریح فصل چهارم از کتابچه نظامات اداری(که به اشتباه، مبحث دوم مقررات ملی ساختمان نامیده شده) در چنین حالاتی ناظر موصوف، موضوع را به سازمان استان منعکس کرده پس از احراز صحت اعلام وی، به میزان همان متراژ می تواند کار جدید قبول کند ولیکن کار قبلی همچنان در تعهد وی خواهد بود تا آنکه مدت قرارداد یا اعتبار پروانه ساختمانی(هرکدام زودتر) به پایان برسد که در این صورت ناظر موصوف اتمام قرارداد یا اعتبار پروانه را به شهرداری و سازمان استان منعکس کرده با رعایت شرایط ایمنی عملیات اجرایی(اگر کاری انجام شده باشد) خواستار توقف عملیات اجرایی تا تعیین ناظر جدید می شود.

 


 

سوال ۸۲ : ناظر سازه یک ساختمان هستم تو قرارداد نظارت من نوشته تخریب و گودبرداری شامل قرارداد من نمیشه. ساختمان بغل دستی به تشخیص کارشناس حین گودبرداری ترک برداشته . از من به شورای انتظامی شکایت کرده. منم لایحه دفاعی دادم که من ناظر گودبرداری نیستم به من مربوط نیست. شورا دست بردار نیست میگن شما بایستی …..

عرض کنم که در حالت‌هایی شبیه این مورد قرارداد خصوصی نمی تواند تعیین کننده باشد، چرا که اگر پروانه ساختمانی مبنای قضاوت باشد که هست و نام شما به عنوان ناظر در آن قید گردیده است و ناظر دیگری در خصوص تخریب و گودبرداری تعریف و تعیین نگردیده است، لاجرم تعهد نظارت این بخش نیز با شما بوده به استناد مفهوم مخالف ماده ۱۰ قانون مدنی چنان قراردادی به دلیل مغایرت با نصوص قانونی هیچ اعتباری ندارد.

 


 

سوال ۸۳ : در یک ساختمان فرض کنیم ناظر شروع بکار بدهد و بعد از آن به ساختمان سرنزند و مالک عملیات تخریب را به اتمام برساند و بدون اجرای سازه نگهبان و بدون حفظ سپر خاکی شروع به خاکبرداری کند (عمق گود ۵ متر) و ناظر زمانی به ساختمان سربزند که عملیات گودبرداری تمام شده و هر لحظه احتمال ریزش گود وجود دارد
در اینصورت اگر ۵ حالت متفاوت ایجاد شود
۱- ناظر گزارش خارج از موعد میدهد که گودبرداری شده است و سازنده بدون اجرای سازه نگهبان و بدون حفظ سپر خاکی تا عمق ۵ متری گودبرداری کرده است و خطر ریزش گود وجود دارد.
۲- ناظر ضمن گزارش به شهرداری از محاسب میخواهد تا متناسب با شرایط موجود نقشه سازه نگهبان ارائه کند و مالک را مجبور به پیگیری از محاسب میکند حتی به سازمان و بازرسی اداره کار هم گزارش میکند.
۳- ناظر گزارش را با فعل مضارع به شهرداری مینویسد که سازنده درحال شروع عملیات گودبرداری میباشد ولی نسبت به اجرای سازه نگهبان و پیش نیازهای آن اقدامی انجام نمیدهد.
۴- ناظر ضمن انجام اقدامات بند ۲ بطور شفاهی راهکاری درست برای سازنده ارائه میکند ولی سازنده هیچ واکنشی نشان نمیدهد.
۵- ناظر ضمن انجام اقدامات بند ۲ بطور کتبی راهکاری درست به سازنده ارائه میکند و سازنده هیچ واکنشی نشان نمیدهد.

اگر چنانچه ناظر در پنج حالت مذکور در حال ثبت گزارش در دفتر خدمات باشد و گود ریزش کند (حالت بدبینانه) کدام ناظر در محکمه تبرئه خواهد شد؟

 

پاسخ مهندس مهدی لایق :

درست است که نظارت ناظر,اصولا رافع مسولیت مجری نمی باشد,و مجری مسؤلیت اصلی را به عهده دارد. ولی سهل انگاری و عدم انجام به موقع وظیفه اعلامی و اخطاری ناظر و عدم ارائه راهکار اجرایی موقت برای پایدار سازی گود,تا تهیه ضربتی طرح اصلی پایدارسازی توسط محاسب,همگی موجبات مسولیتهای انتظامی ,مدنی و حتی کیفری ناظر را فراهم میکند. ازآنجایی که میتوان از وقوع حادثه و ایجاد ضرر خودداری کرد ,ناظر در اسرع وقت اخطار ایمنی در خصوص پایدار سازی موقت به مجری صادر و رونوشت آن را به مراجع رسمی و کنترل ساختمان (شهرداری ونظام مهندسی) ونیز اداره کار محل وقوع ملک ,با تاکید بر جلوگیری از هر اقدام تشدید کننده و مخاطره آمیز و انجام محافظت فنی ,توام با تدابیر ایمنی ضربتی,صادر و به مراجع مذکورتحویل و رسید دریافت نماید.
چرا که”قد اعذر من حذّر”,یعنی کسی که هشدار داده معذور است.
تقسیم بندی صور مختلف توسط شما عزیز ,نزدیک به هم بوده و با توجه به معلومات و تجربه قضات محترم, نتیجه رسیدگی میتواند متفاوت باشد.لذا نمی توان بطور قاطع نظر داد.چرا که شرایط و چگونگی حدوث موضوع و میزان تاثیر عوامل ذیمدخل در قضیه نامعلوم و در بالاترین حد خود,مردد است.

 


 

سوال ۸۴ : میخواستم بدونم ناظر گاز ساختمان در موقع مشاوره و بازدید از ساختمان عیوب فنی تاسیسات مکانیکی و یا ایمنی ساختمان را میتواند به شهرداری گزارش دهد و یا مسئولیتی ندارد و در صورت وقوع حادثه تقصیر میگیرد

به استناد مفاد ماده ٢۹۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢/٢/١ هر مهندسی فقط و فقط مسؤولیّت انجام تعهداتی را دَارد که برعهده گرفته است، بیش از آن تکلیفی ندارد.

 


 

سوال ۸۵ : من ناظر سازه پروژه ای تو خیابان سعدی هستم کارفرما در حال اجرا هست (سقف دوم). من تازه چند روز پیش نقشه ها رو از نظام مهندسی گرفتم وقتی نقشه ها رو دیدم نقشه ای که ت پروژه داره اجرا میشه با نقشه ای که مصوب نظام فرق میکنه. با طراح پروژه تماس گرفتم گفتش که نقشه تغییراتی کرده و نظام نقشه های اصلاحی حدود دوسال دیگه چک نمیکنه. و مشکلی از لحاظ اجرا وجود نداره. میخواستم ببینم من باید گزارش مغایرت کار اجرای با نقشه های مصوب نظام به شهرداری و نظام بدم؟
و اینکه اگه باید گزارش بدم تو سقف دوم چون هستم آیا مشکل انتظامی برام پیش نمیاد؟ الان هم داره سقف دوم اجرا میکنه

پاسخ استاد مهندس لایق ، پژوهشگر و حقوقدان :
اگر بنا به اظهار طراح, نقشه اجرایی مصوب تغییر پیدا کرده, بایستی تغییرات انجام شده, از طرف مرجعی که نقشه های اجرایی مصوب را به شما تحویل داده(نظام مهندسی)یا طراح یا شهرداری بطور مکتوب اعلام گردد یا مجری سندی ارایه نماید که مجوز تغییرات را قبلاً از مرجع صدور پروانه اخذ کرده است.
در صورتیکه مستندی مورد قبول واصل نشد یا موجود نبود, شما مکلفید ضمن اخطار به مجری, بر اساس نقشه های ابلاغی ,نسبت به عدم انطباق اجراء با نقشه ی مصوب اقدام و گزارش لازم را به مراجع رسمی و کنترل ساختمان ارایه نمایید.
در ارتباط با بخش آخر سؤال,بفرمایید که چرا در مرحله اجرای سقف دوم ,تازه نقشه دریافت کرده و جدیداً وظیفه ی نظارتی خود شروع کرده اید؟در مدت اجرای ساختمان تا سقف دوم چکار میکردید؟چون مسؤلیت نظارتی شما از زمان صدور و ابلاغ پروانه ساختمانی شروع شده است.

 


 

سوال ۸۶ : اگر ساختمانی فاصله درز ژرئن را رعایت نکند در صورت گزارش به شهرداری در پایانکار با توجه به اینکه مورد قابل اصلاح نیست بایست چه کاری انجام داد؟ مورد خلاف دار هم هست

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
به عقیده بنده نباید چنین ناظری کاربرگ(فرم) چاپی پایان کار را امضا کند زیرا در کاربرگ مذکور درج شده که ناظر تأیید می کند که تمامی مقررات ملی ساختمان در خصوص ملک موصوف رعایت شده در حالیکه در عمل اینطور نیست. اگر مرجع صدور پروانه بپذیرد که ناظر در متن کاربرگ یاد شده عدم رعایت درز انقطاع را ذکر کند آنگاه میتوان چنان کاربرگی را امضا کرد درغیر این صورت، خیر

 


 

سوال ۸۷ : بنده ناظر عمران و ناظر هماهنگ کننده هستم. مالک نقشه اولیه ساختمان خود را اسکلت فلز تهیه کرده و بر اساس ان پروانه اخذ نموده است. اما در اجرا سیستم سازه خود را به حالت شناژی تبدیل کرده و همچنین نقشه های اجرایی بر خلاف مهندس محاسب مندرج در پروانه توسط مهندس محاسب دیگری که دارای پروانه صلاحیت میباشد مهر و امضا شده است. حال میخواهم بدانم تکلیف من چیست و باید چگونه عمل کنم؟؟؟؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
نظر به اینکه ناظر ساختمان مکلف به رعایت مفاد تبصره ٧ ماده ١٠٠ قانون شهرداری و مقررات ملی ساختمان است و با عنایت به اینکه یکی از تکالیف وی نظارت بر انطباق اجرا با نقشه هایی است که طبق ماده ٣٠ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تهیه و به مرجع صدور پروانه داده شده و همان نقشه ها مبنای صدور پروانه قرار گرفته اند لذا هرگونه نقشه یا تأییدیه ای خارج از این چرخه مردود بوده و ناظر باید گزارش تخلف/ تخلفات را وفق مقررات تسلیم مراجع صالحه کند.

 


 

سوال ۸۸ : اگر در ساختمان تحت نظارتمان مالک دیوار های پیرامونی را طوری کار کند که آجرها فاصله درز انقطاع را پر کند آیا معمار میتواند پایانکار دهد و مسئولیت آن بر عهده سازه می باشد؟ در بتن ریزی ستونها درز انقطاع رعایت شده است

درز انقطاع باید کارآیی خود را داشته باشد ولذا هیچ عنصری نباید در این نقش ایجاد إخلال کند، هرچند به نظر می رسد که پرکردن آن توسط آجر به تنهایی مشکلی نداشته باشد ولیکن توصیه می شود هردو ناظر معماری و به ویژه سازه آن را نپذیرند و برای خود روزه شک دار ایجاد نکنند.

 


 

سوال ۸۹ : بنده مجری ساختمانم. کاشی کارم از چشمه پله افتاده و فوت کرده. خانوادش شکایت کردن. گفتن من کشتمش چون اون داربست خواسته و من بهش ندادم شاهدم شاگرده و برادرشه ، به نظرتون من چکار باید بکنم

اسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
مهندس عزیز، شما وقتی که به عنوان مجری متعهد انجام خدماتی می شوید و برای انجام آن خدمات باید از اشخاصی استفاده کنید، به ناچار باید ضوابط بالادستی را در استفاده از خدمات اشخاص یاد شده به دقت رعایت کنید. اگر به مقررات ملی ساختمان به ویژه مبحث دوازدهم مراجعه کنید ملاحظه می دارید که برای کارفرمایی همانند شما الزاماتی را تعریف کرده که عمدتاً ریشه در تأمین ایمنی کارکنان دَارد و همین نکته در آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی هم آمده است. کوتاه سخن اگر شما بتوانید ثابت کنید که تمام اقدامات حفاظتی را معمول داشته اید آن مرحوم خودش بی احتیاطی کرده، بری الذّمًه هستید در غیر این صورت توصیه می شود به یک وکیل مجرب( با أمور ساختمانی، اجرا و قوانین نظام مهندسی و عمرانی آشنایی داشته باشد) بومی مراجعه کرده با ایشان مشورت داشته باشید.

 


فوت یا مصدومیت کارگر در کارگاه ساختمانی


 

سوال ۹۰ : بعد از اخذ پروانه حدود یکسال با کارهائیکه نظام ارجاع میداد کار میکردم بعد از آن حدود سه سال با یک مشاور پروانه ام را حقوقی کردم و قراردادها به صورت یکساله با مبلغی بسته میشد و در پایان هر سال برای سال بعد قرارداد مجزا تا اینکه چند روز پیش شرکت با اینجانب تماس گرفت و گفت از طرف شهرداری جلوی سهمیه شما بسته بوده و بایستی مبلغ قراردادهای سال قبل به همراه خسارت را پرداخت کنی در این مدتی که پروانه دارم تابحال شورای انتظامی من را احظار هم نکرده به شرکت میگویم به امور مهندسین برای حل موضوع مراجعه میکنم حال تکلیف چیست بنده که حتی روحم از ماجرا باخبر نبوده که سهمیه واگذاری هر سال من مشکل داشته یا نه من باید خسارت بدهم یا اینکه آن شرکت حقوقی بعد از اینکه پروانه من را به سهمیه شرکتش اضافه کرده میبایستی به من اطلاع رسانی میکرده خواهشمندم راهنمائیم کنید.

پاسخ استاد مهندس حین زاده وکیل پایه یک دادگستری :
خدمت شما عرض کنم که :
اولاً- حسب اعلام وزارت راه و شهرسازی در اختیار قرار دادن پروانه اشتغال به کار تخلف محسوب می شود، لذا مراقب باشید.
ثانیاً- به سازمان استانتان مراجعه کرده ببینید اشکال کار کجاست سپس با اطلاعات دقیق به رفع مشکل بپردازید.
ثالثاً- از شرکت مذکور بخواهید که تمامی اطلاعات مربوط به کارهایی که از ابتدای استفاده از پروانه اشتغال شما قبول کرده را در اختیار شما بگذارد تا مشخص شود که آیا واقعاً نتوانسته از ظرفیت اشتغالتان استفاده کند یا بلوف می زند.

 


 

سوال ۹۱ : مالک ۲ سال پیش از بنده گزارش پایان عملیات ساختمانی گرفته و بنده برگه سبز پایان کار به ایشان داده ام بعد ۲سال اومده میگه شما برگه سبز پایان کار ندادین و بیا تاییدیه های شهرداری رو امضا کن و برگه سبز بده آیا من به اندازه ۲سال میتونم حق الزحمه نظارت ازش بگیرم؟

پاسخ استاد مهندس حسن زاده وکیل پایه یک دادگستری :
١-اگر در خصوص تثبیت حقوق شغلی خود این گونه باشید در خصوص بقیه حقوقتان چطور رفتار میکنید؟ اگر برگ سبز را به مالک داده اید باید رسید دریافت می کردید؟ که ظاهراً نکرده اید و مالک هم از این خلأ علیه شما استفاده کرده است.
٢- قبل از تحویل پایان کار دیگر به وی(که البته ممکن است توسط مرجع صدور پروانه مواجه با اشکال شود و به شما گفته شود برای یک پلاک ثبتی نمیتوان دوبار برگ سبز گرفت) حتماً به محل ملک موصوف مراجعه کرده ببینید تغییری دیده می شود یا خیر، سپس اگر عین نقشه بود، پایان کار بدهید.
٣- درباره حق النظاره مازاد به دوره نظارتی عرض کنم که اگر ظرفیت اشتغالتان بعد از پایان کار اول همچنان درگیر این ساختمان بوده باشد، حق مطالبه دارید که البته بعید میدانم با شما کنار بیاید که اگر نیامد چاره ای نیست الا اقدام از طریق دادگاه مگر در قرارداد اختصاصی داور تعیین شده باشد که در این صورت داور باید رسیدگی کند

 


 

سوال ۹۲ : اگر ناظر ساختمان تو گزارشات مرحله ای راجع به موارد گوناگون خلاف رد کند و گزارش دهد اما هیچ کدام تا زمان پایان کار اصلاح نشود، با توجه به اینکه ناظر گزارش داده و شهرداری کار متوقف نکرده یا اینکه خلافی که ناظر گزارش کرده شهرداری از طریق کمیسیون جریمه گرفته، مشکلی متوجه ناظر از بابت دادن پایان کار هست یا خیر!؟ به عنوان مثال مالک با تعییر اندازه پنجره ها، بازشوها بزرگ کرده و ناظر گزارش خلاف به شهرداری داده. شهرداری از طریق کمیسیون مالک را جریمه کرده است .
نرده راه پله، صراحی و … دادن گزارش در گزارشات مرحله ای مدافع مسئولیت ناظر میشه یا اینکه بخاطر تمام این خلاف ها که حتی گزارشم شده اما اصلاح نشده و شهرداری کاری نکرده ناظر نباید پایان کار بدهد. در اصل سئوال من در مورد پایان کار هست .

با سلام خدمت این دوست عزیز عرض کنم که چون وفق بایسته های قانونی بویژه تبصره ٧ ماده ١٠٠ قانون شهرداری اصلاحی ۵٨/۶/٢٧ وظیفه مهندس ناظر صِرفاً دادن گزارش البته بموقع بمرجع صدور پروانه می باشد لذا حسب ضوابط قانونی تسلیم بموقع گزارشها رافع مسؤولیّت نامبرده می باشد. أمّا در خصوص دادن پایان کار دو حالت وجود دارد:
١- گزارش اتمام عملیات اجرایی که در این صورت باید ناظر مذکور تمامی خلافها را درج کند.
٢- تکمیل فرم باصطلاح برگ سبز است که در اینحالت ناظر باید دقیقاً مندرجات آن رابخواند و بفهمد که در آن سند چه تعهداتی را متقبِّل میشود، زیرا در این نوع فرمهای چاپی غالباً از زبان ناظر اینگونه تصریح می شود که وی إقرار دَارد که تمامی عملیات اجرایی مطابق ضوابط و مقررات انجام شده و هیچ اشکالی وجود ندارد. در چنین حالتی توصیه بنده اینست که ناظر محترم زیر بار چنین تعهدی نرود چرا که چه بسا در آینده اتفاقی رخ دهد و موضوع به مراجع قضایی إرجاع شود و همان سند علیه مهندس ناظر مستند واقع شود. علی هذا در اینگونه مواقع یا از مرجع صدور پروانه خواسته شود که خود وی آن سند را امضا کرده تحویل مالک دهد وَیَا اگر قرار باشد ناظر امضا کند ، متن إن تغییر داده شده یا ناظر حق داشته باشد که در داخل آن ورقه توضیحات لازم را بدهد. گفتنی است که برگ سبز کذایی یک ابداع من در آوردی شهرداری است و ناظر مکلف نیست که حتماً آن را امضا کند ولیکن متاسفانه چون اتحادی در بین مهندسان نیست و متولی امامزاده(سازمان استان) هم سیاست تساهل و تسامح را اتخاذ کرده لذا مرجع صدور پروانه با فرافکنی اینگونه به مالک القا می کند که این مهندس ناظر است که با استنکاف از امضای چنان سندی موجب إخلال در کار مالک شده است.

 


 

سوال ۹۳ : جهت انجام قرار کارشناسی ملکی برای وثیقه به دادسرای کیفری مراجعه کردم .قاضی محترم اصرار به دریافت نظریه تاساعت ۱۳ راداشت. خوشبختانه آدرس نزدیک بود وگزارش آماده وتحویل شد از طرفی مالک وثیقه, هزینه کارشناسی راواریز نکرده بود وقاضی هم توصیه به دریافت مستقیم هزینه داشت. وفرصتی هم جهت مراجعه به بانک شلوغ ملی وفیش سه برگی نبود.حاضر شدم هزینه را روز بعد به حساب کانون واریز کند ولی قاضی محترم بدون فیش یارسید دستمزد کارشناس ,حاضر به قبول نظریه نبود!راهنمایی جنابعالی وسایر بزرگواران درموارد مشابه چیست؟

پاسخ مهندس مهدی لایق :

نظر به شاخصه فوریت و سرعت در پرونده های کیفری, چون در مواد ۱۵۵ الی مواد ۱۶۷ ق.آ.د.ک,برخلاف تصریح ماده ۲۶۰ ق.آ.د.م,مبنی بر اخطاریه کارشناس(ابلاغ قرار کارشناسی)نصی وجود ندارد,(الاّ ماده ۱۶۱ ق.آ.د.ک )برای جلوگیری از تأخیر در رسیدگی,قاضی کیفری مکلف به تبعیت از تشریفات ق.آ.د.ک,نیست.لذا همانطوریکه طبق ماده ۱۶۱ مرقوم,در موارد فوری,بازپرس میتواند برخلاف تشریفات ق.آ.د.م , و قبل از پرداخت دستمزد کارشناسی, اخطار قرار کارشناسی را ابلاغ کند.و یا تحت شرایطی,حتی ملزم به صدور و ابلاغ قرار کارشناسی به منظورتسریع در کشف حقیقت نمی باشد ,طوری که دستور تلفنی بازپرس از طریق مدیر دفتر نیز به لحاظ شاخصه های مطروحه در بالا و نیز به جهت همکاری و احترام به دستور قضایی,توسط کارشناس قابل اجراست. البته در غیر موارد فوری,رعایت تشریفات قانونی مقرر درق.آ.د.م بعنوان قانون عام ضروری است.تبصره یک ماده ۱۸ق.ک.ک.ر.د نیز موئد همین امر است.بنابراین عموما در مواردی که در ق.آ.د.ک, در خصوص مواعد و ابلاغ,تصریحی وجود ندارد ,بایستی تشریفات ق.آ.د.م را حاکم بر موضوع تلقی کرد.
در ارتباط با بخش دوم سوال, نه تنها تصریحی در قوانین موضوعه و قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری مبنی بر امکان پذیر بودن دریافت مستقیم دستمزد توسط کارشناس وجود ندارد,بلکه برعکس در مواد ۳۱ ق.ک.ک.ر.د و نیز ماده ۶۹ آیین نامه اجرایی مربوطه,مراجع قضایی صادرکننده قرار کارشناسی ,مکلف به واریز دستمزد کارشناس به حساب کانون میباشند. و چه بسا اخذ نقدی و مستقیم دستمزد توسط کارشناس از متقاضی کارشناسی,با ادعاهای بعدی متقاضی, موجباتی برای پیگرد انتظامی کارشناس حسب شق۱۲بند الف ماده ۲۶ قانون موصوف,ایجاد نماید.لذا به همان نسبت که خودداری جنابعالی از دریافت دستمزد بصورت نقدی از متقاضی,امری صحیح و قانونی بوده,به همان نسبت خودداری مرجع قضایی در خصوص عدم وصول نظریه کارشناسی در پرونده کیفری مذکور بر خلاف شاخصه سرعت در رسیدگی و نیز بر خلاف نص صریح قانون خاص(ق.ک.ک.ر.د) مطروحه در بالا بوده و تخلف مرجع قضایی مذکور محسوب میشود.
ضمنا به شما و همه همکاران محترم اکیدا توصیه میشود با توجه به تفاوت ماهوی گزارش و نظریه و نیز آثار حقوقی مترتبه ی متفاوت بر آنها,از عبارت نظریه کارشناسی به جای گزارش کارشناسی استفاده فرمایید.

 


 

سوال ۹۴ :تا چند سال بعد از اتمام ساختمان ، ناظر یا مجری یا طراح مسئولیت خواهند داشت؟

پاسخ مهندس مهدی لایق :

در کلیه پروژ های ساختمانی اعم از عمرانی (دولتی) یا خصوصی که مقررات ملی ساختمان برآن حاکم است, از یکسو چون, تعهد افراد و عوامل ذیمدخل در احداث پروژه, از نوع تعهد به نتیجه است و از سوی دیگر چون بر اساس قواعد مسولیت مدنی, مطالبه ضرر وارده شامل قاعده مرور زمان نمی شود, لذا مسئولیت همواره برقرار است. به شرطی که رابطه علّی و سببی بین ضرر وارده و فعل زیانبار حادث شده از طرف عامل و عوامل ذیربط موجود و مستقیم باشد و سبب مؤخر دیگری ,انتساب فعل زیانبار به سبب مقدم را قطع نکرده باشد.

 


 

سوال ۹۵ : آیا اطلاق کارشناسان رسمی دادگستری بر مهندسان موضوع ماده ۲۷قانون نظام مهندسی مصوب ۷۴صحیح است ؟

با توجه به نظریۀ مشورتی شمارۀ۷/۹۳/۲۲۳۰/۱۳۹۳/۹/۱۷ ادارۀ کل حقوقی قوۀ قضائیه، اطلاق کارشناس رسمی دادگستری بر مهندسان موضوع ماده ۲۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴ منطبق بر قانون نمیباشد؛ لذا مهندسان مزبور نمی توانند از عبارت کارشناسان رسمی ماده۲۷ قانون موصوف استفاده نمایند.

 


 

سوال ۹۶ : قانون پیش فروش ساختمان مصوبه ۸۹/۱۰/۲۹ از تاریخ اعلامی قابل اجرا ( قابل استناد ) است یا نه و اگر جواب منفی است از چه تاریخی اجرایی شده ؟

بطور کلی هر قانونی ۱۵روزپس از درج در روزنامه رسمی قابلیت اجرایی داشته و اطلاع افراد ازآن یک فرض قانونی محسوب میشود.و ادعای عدم اطلاع از مفاد قانون,از اشخاص پذیرفته نمی شود.برای همین میگویند ,جهل به قانون رافع مسئولیت نیست.

 


 

سوال ۹۷ : در خصوص تامین دلیل پیش از شروع بکار و عملیات تخریب توضیح میفرمایید – چه نوع و چه زمانی نیاز به تامین دلیل می باشد و پروسه اداری ان چگونه است ؟ مزید امتنان خواهد بود تمام نکات و زوایای احتمالی این موضوع رو بیان بفرمایید .

هر زمانی که فکر میکنید دلایل مذکور از بین خواهد رفت.و در مسایل مهندسی ساختمان و تاسیسات,هر آیتم اجرایی که رویش پوشیده خواهد شد.طوریکه لازم دانستید برای بهره برداری از دلایلی که درآینده متعذر و متعسر و یا مفقود و زایل خواهد شد در مقام ادعای آتی خود ازآن دلایل استفاده کنید ,ضروریست دلایل مذکور توسط کارشناس ملاحظه و صورت برداری و حفظ گردند.که در این مواقع بایستی از شورای حل اختلاف محل برای تأمین دلیل ,درخواست (دادخواست)لازم را بعمل آورد.

 


 

سوال ۹۸ : گزارش کار مراحل پیشرفت کار در شهرستان ما شامل این مراحل است. میشه حالت ایده آل هر کدام (تخلفات، آیتم هایی که در هر مرحله کنترل بشه) را بفرمایید ؟!

خدمت شما عرض کنم که تشریح تمامی این موارد در این فضا دشوار و زمان بر است مع الوصف توصیه می شود که به کتابچه “نظامات اداری” صفحه ۶٢ مراجعه فرمایید و برای اطلاع بیشتر به سازمان استان خودتان مراجعه کرده از هیئت مدیره بخواهید تا حالت ایده آلِ هر مرحله را برایتان توضیح دهند.

 


 

سوال ۹۹ : آیا مجری ( حقیقی یا حقوقی ) مکلف است نقشه های محاسبات سازه را کنترل نماید؟

از مجموع مقررات مربوط به تکالیف مجری در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ( نظامات اداری ) خصوصا مواردمندرج در بندهای۳-۲-۴ و ۶-۴-۲ , چنین تکلیفی برای مجری استنباط نمی شود.

 


 

سوال ۱۰۰ : در یک ساختمان سه طبقه و دارای کلاً سه واحد مسکونی با متراژهای متفاوت واحدی که دارای قدرالسهم حدود ۴۰% از کل است درخواست قلع و قمع بنای استخر موجود در حیاط را کرده است و استناد کرده به اینکه ۱- استخر در نقشه های ثبتی و شهرداری نیست و ۲-اینکه زمانیکه بقیه از استخر استفاده میکنند ایشان از حق استفاده از حیاط مشاعی محروم میشود.
سوالم این است که آیا میتواند قلع و قمع استخر را بگیرد؟
استخر از سال ۱۳۵۸ در نقشه های هوایی دیده میشود و پایانکار اصلی ساختمان در سال ۱۳۶۴ اخذ شده است
دو واحد دیگر که جمعا دارای ۶۰% قدرالسهم هستند رضایت به قلع و قمع ندارند.

مشکل بتواند حکم قلع و قمع بگیرد. چون در اموال مشاعی ,حق همه شرکا در ذره ذره های مال منتشر و جاری است ومیزان قدر السهم ,اثری در استفاده از مشاعات برابر مواد قانونی ایجاد نمیکند .

 

سری دوم این مجموعه به زودی منتشر میشود ، با ما همراه باشید …

 

 


 

Source منبع : ویکی پدیا و سایت های مهندسی و حقوقی

 

22 دیدگاه ها

  1. یاسر گفت:

    سلام یک سوال دارم
    بنده ناظر ساختمانی هستم ۳ طبقه که مالک قرار است یک طبقه اضافه تر بسازد به همین دلیل از اول پروژه به من یک نقشه اصلاحی اجرایی با مهر طراح داده است. پروژه الان در سقف سوم است و جک ها و قالب های طبقه همکف برداشته شده و بنده دیدم که تیر نیم طبقه به همدیگر وصل نیست چون در وسط ۲ پله داریم تیر نیم طبقه مورب و شمشیری می شود که متاسفانه وصل نیستند. من تازه تو سقف سوم متوجه شدم و گزارش دادم آیا می تواند کارفرما از بنده شکایت کند؟ پایان کار چی می شود. ادامه کار چگونه است؟ به شهرداری و سازمان اطلاع دادم حتی موارد ایمنی هم آوردم و پیشنهاد توقف پروژه دادم. باتشکر

  2. محمدی گفت:

    با سلام و عرض خسته نباشید.
    بنده ناظر پایه ۳ ساختمان هستم و نظارت ساخنمانی رو هم بر عهده دارم.
    میخواستم بپرسم آیا همزمان با کار نظارت میتونم کمک مجری ساختمان های دیگری هم باشم یا خیر؟؟
    و اینکه فرق مجری با کمک مجری در چیست؟؟

  3. سینا گفت:

    سلام. بنده مجری پروژه ای هستم ک هنوز پروانه اش صادر نشده. طی بازدید متوجه شدم کارفرما عملیات گودبرداری رو شروع کرده و از آنجایی ک ساختمان روی کوه با خاک رس واقع شده در هنگام بارندگی دیوار ساختمان مجاور نشست و ترک پیدا کرده، در صورت شکایت همسایه آیا مجری هم مسئول است؟ آیا نمیشود از مجری آن پروژه انصراف داد؟ چون پروانه صادر نشده و هنوز شروع به کار نزده بودیم (نه ناظر اطلاع داشت نه مجری)

  4. علی گفت:

    سلام خسته نباشید ،من مالک ساختمان هستم ،پیمانکار کار اسکلت اینجانب را انجام داده ،و چون پیمانکار فاکتور سازی انجام داده بود ، ماباهم اختلاف پیدا کردیم و تهدید کرد که به مهندس ناظرت میگم پایان کارتو امضا نکنه ،از انجایی که من خودم ادامه ساخت و برعهده گرفتم و مهندس ناظرم به من میگفت عکس بگیر بفرست ؛و مهندس هم تلفنی تایید میکرد ،حالا که ساختمان من رو به پایان می باشد و ازانجایی که پیمانکار بنده با مهندس ناظرم دوست بوده ،مهندس ناظرم به ساختمان گیر داده از نبشی تا دیوار و بقیه کارها و گفته باید چند دیوارو خراب کنمو نبشی ها رو اصلاح کنم وگرنه پایان کارو امضا نمیکنم ،میخواستم ببینم من باید چکار کنم تخریب کنم در حالی که خیلی خرج کرده ام یا اگر تخریب نکنم چون واقعا میدونم میخواهد منو اذیت کنه ،برای گرفتن پایان نامه چکار کنم ؛ممنون میشم جواب منو بدین با تشکر

  5. hossein.chdoulabi گفت:

    باسلام و وقت بخیر
    ناظر یک پروژه ساختمانی هستم
    ملک کناری درز انقطاع را رعایت نکرده و حد کمتری را گرفته بجای ۱۰سانت درزانقطاع ۵سانت گرفته و مجری ساختمانی که من ناظر آن هستم درز انقطاع را از مرز بین خودش با ساختمان کناری مطابق نقشه اجرایی را ملاک عمل قرار داده و تز خط مرز بین دوساختمان ۱۰ سانت درز انقطاع را گرفته که در مجموعه بجای ۲۰ سانت فاصله۱۵ سانت شده است.
    حال میخواهم بپرسم در این خصوص مشکلی پیش نمی آید و ملک مجاور هم در حال گرفتن پایانکار میباشد و ناظر سازه مجاور فرم پایانکار ساختمان را تایید کرده و گفته که تمام موارد اعم از درزانقطاع هم رعایت شده که این امر لاف واقع میباشد.
    لطفا راهنمایی نمایید که آیا مشکلی برای ما از نظر قانونی و شهرداری در پایان پیش نمی آید و چکاری باید انجام دهیم

    ممنون و متشکر

  6. امین گفت:

    با سلام و تشکر از زحمات شما ، وقتی مالک از دادن نقشه ها خودداری میکنه ، یا نقشه ها میره واسه تغییرات بعلت ایراد گرفتن شهرداری و دیگه مالک نمیره از دفتر طراحی نقشه هارو بگیره و تاییدات لازم رو از مراجع ذی صلاح اخذ بکنه ، اینجا ناظر تکلیفش چیه و چ مکاتباتی با شهرداری و دفتر و مالک و نظام مهندسی باید داشته باشد ؟؟
    اگر مالک با رسیدگی و نامه نگاری بازم به نتیجه نرسید باید چگونه مسیر نظارت را ادامه دهد ؟؟
    در حالتی دیگر اگر دفتر نامه را نگرفت ولی یک نسخه نقشه کپی به ناظر داد و شفاها گفت این نقشه ، ناظر چگونه باید مطمئن شود که نقشه ها ، نقشه مصوب است و مورد تایید شهرداری و نظام هم میباشد ؟؟؟
    دراخر هم اینکه اگر در سقف اخر بر فرض نقشه ها به ناظر رسید ناظر چگونه باید تخلفاتی ک در زمان نبودن نقشه پیش امده رو الان گزارش کند ، در صورتی ک مالک کارا انجام داده؟

  7. علیرضا محمودی گفت:

    سلام، و با تشکر از زحمات شما ، من پروانه طراحی و نظارت پایه یک دارم و عضو یک دفتر حقوقی نظام مهندسی هستم . به علت اختلاف با مدیر عامل من و چند نفر دیگه درخواست خروج از دفتر رو دادیم که چند سوال برامون پیش آمده:
    ـ اول اینکه آیا حتما موافقت مدیر عامل برای خروج ما و نامه اون به راه و شهرسازی لازمه؟ چون با خروج ما احتمالا شرکت منحل میشه نامه ای به ما نمیده . اگر موافق نکرد ما باید چکار کنیم
    ـ آیا راه و شهرسازی میتونه راسا و بدون نامه مدیر عامل ما رو خارج کنه؟
    ـ اگه در داخل دفتر حقوقی نظام مهندسی اختلافاتی مثل این مورد پیش بیاد سازمان نظام مهندسی و راه و شهرسازی تا چه حد میتونن دخالت کنن ؟

    • علیرضا اسماعیلی گفت:

      باسلام ما ی شرکت ازمایشگاهی هستیم نیاز به پروانه نظارت برای هیات مدیره داریم خوشحال میشم بتونیم همکاری کنیم ۰۹۱۲۰۴۵۷۸۶۴

  8. امین ارژنگی گفت:

    با عرض سلام
    بنده مجری هستم و با یک مالک قرارداد برای اجرا بسته ام
    اما بخاطر بی احترامی های ایشان از امضای نقشه ها اجتناب کردم و طی یک نامه نظام مهندسی را مطلع ساختم که قرارداد را ثبت نکنند
    با این حال آیا من مسولیتی در قبال مالک خواهم داشت؟

  9. مینو رضوی گفت:

    سلام؛ ممنون از اطلاعات مفیدی که در اختیار مخاطبان قرار دادید.
    بنده یه سئوال داشتم خدمتتون، ملکی با رانش ۳۵ سانتی در عرض و ۱۰ سانتی در ارتفاع مواجه شده است و بعد از مراجعات مکرر به کارشناسان متخصص در امر متوجه گردیده که ضوابط فنی رعایت نشده است و با مراجعه به شهرداری نیز علی رغم درخواست نقشه های مربوطه شهرداری اعلام نموده که نقشه ها موجود نیست در پرونده. حال با عنایت به این مطلب می بایست اول در شورای انتظامی استان مسئله را مطرح نموده و سپس به دادگاه عمومی جهت دریافت خسارات مراجعه کرد و یا می توان مستقیما به دادگاه عمومی دادخواست مطالبه خسارت را تقدیم نمود؟
    و با توجه به عدم وجود هرگونه سوابقی در شهرداری می توان مسئولیت را منتسب به مهندس ناظر، مهندس محاسب، مجری طرح یا سازنده دانست؟و اینکه چگونه می توان اسامی آن ها را مشخص نمود؟

  10. مهسا تیرگران گفت:

    سلام، وقت بخیر
    سپاس از اطلاعات مفیدتون
    یک سوال داشتم لطفا راهنمایی بفرمائید
    به فردی که تنها کارت عضویت نظام مهندسی دارد و هنوز پروانه اشتغال نگرفته پیشنهاد شده که در ازای مبلغی به شکل صوری قرارداد سرپرست کارگاه را امضا کند، گفته شده که هیچ مسئولیتی متوجه او نبوده و این قرارداد تنها برای اتوماسیون اداری است و ساختمان دارای مجری بوده و تمام وقت مجری درکارگاه حضور خواهد داشت، لطفا راهنمایی بفرمائید آیا سرپرست کارگاه مسئولیت حقوقی ندارد؟ و در صورت بروز مشکل ترک فعل از سوی او صورت نگرفته؟

  11. طاهر زارعی گفت:

    باعرض سلام و خسته نباشید
    بنده با شرکت ساختمانی قرداد مشارکت در ساخت امضا کردم و در حال حاضر شرکت از بنده یعنی مالک زمین درخواست امضا نقشه های اجرای و سازه که متفاوت با نقشه های مصوب است را کرده تا به ناظر و طراح سازه تحویل دهد ایا امضا ما این نقشه ها را مسئولیت حقوقی در پی خواهد داشت؟ و ایا ما که یک وکالت کاری به شرکت داده ایم می توانیم امتناع از امضا کنیم و از انها بخواهیم خودشان امضا کنند؟ و تحویل ناظر بدهند برای تایید
    ضمنا شرکت اصرار دارند که مالک زمین حتما پشت نقشه ها را امضا کند

  12. azimzadeh1382 گفت:

    با سلام واحترام تشکر ویژه از راهنمایی و پاسخگویی شما بزرگواران
    ناظر معمار هستم در رابطه با مالک مشکلی بوجود امده ممنون می شوم راهنمایی بفرمایید. مالک بعد از تایید برگ سبز ساختمان تخلف شهر سازی انجام داد به اینصورت که در بالای سقف پارکینگ که در حیاط اجرا کرده بود با اجرای دیوار به ارتفاع ۲متر ونصب درب کشویی از واحد طبقه اول تراسی به مساحت ۲۵ متر مربع ایجاد کرد.از شهرداری منطقه استعلام گرفتم اعلام کردن دسترسی با نصب درب کشویی ممنوع می باشد.در ضمن نقشه های ازبیلت را بدلیل نواقص ترسیمی ومغایرت با وضعیت موجود هنوز امضا نکردم اکنون مالک ادعا می کند بدلیل عدم تایید پایان کار خسارتی که برای دیر کرد انتقال سند به خریداران پرداخت کرده ، ناظر باید پرداخت کند.سوال این است که یا ادعای مالک درست است ایا با وجود تخلف و مغایرت نقشه های ازبیلت
    جه اقدامی انجام دهم تا از لحاظ حقوقی مشکلی پیش نیاید. با سپاس فراوان

  13. مژگان مجیدی گفت:

    سلام و عرض ادب
    من ناظر معماری ساختمانی هستم که سال ۱۳۹۵ براش پایانکار صادر شده و تمام عملیات ساختمانی با نظارت بنده و همکارانم و تائیدیه نظارت عالیه ی سازمان نظام مهندسی انجام شده است.اما متاسفانه بعد از حدود ۵ سال یک قسمت از سنگ نمای ساختمان دچار ریزش شده میخواستم ببینم آیا بعد از صدور پایانکار من میتونم اقدامی برای این مشکل انجام بدم یا نه؟ممنون میشم اگر پاسخ بدین

  14. میترا گفت:

    با عرض سلام و احترام
    چانچه سازنده و مالک از امضای دستور کار تهیه شده توسط ناظر خودداری کنند ناظر می تواند این دستور کار را از طریق کارتابل نظام مهندسی (بخش تبادل پیام ها) برای سازنده بفرستد ؟؟ و این کافی است ؟

  15. احسان گفت:

    سلام خدمت شما
    آیا با وجود حقوقی کردن پروانه اشتغال میتوان بعنوان ناظر فعالیت کرد ؟

  16. سعید گفت:

    سوال: آیا پول گرفتن از مالک که بارضایت کامل مالک باشد، باز هم تخلف است؟ لازم به ذکر است منظورم از پول گرفتن بحث تمدید قرارداد نظارت هست. مالک مبلغ مصوب سازمان را واریز کند و مبلغی را نیز به حساب ناظرین با (رضایت کامل) واریز نماید. هیچ گونه امتیازی هم قرار نیست به واسطه این واریزی به مالک بدهیم و کلیه نظارتهای قانونی را انجام خواهیم داد.

  17. سعید گفت:

    لطفا فامیل بنده را از پیام ارسالی قبلی (سعید ****) پاک کنید. تنها اسم سعید کفایت میکند.

  18. مونا درویشی گفت:

    سلام و تشکر از اطلاعات بسیار خوبتون، سوالی داشتم من سال ۹۵ ناظر معماری ساختمانی بودم متاسفانه چون اول کارم بود نمیدونستم باید گزارش هر مرحله رو اعلام کنم و فکر میکردم فقط تخلفات رو باید گزارش بدم، البته همه مراحل بازدید رفتم و کار ایرادی نداشت اصلا تا زنان سکونت در سال ۹۷ که بدون نرده و پایان کار مالک ساکن شد که این رو گزارش دادم که ایمن نیست و پایان کار هم نداره ولی ساکن شده، به هر حال گذشت و مالک تا به امروز بعد سه سال برای پایان کار اقدام نکرده، در شهر ما مالک باید برگه شروع عملیات ساختمانی و سه برگی (که لیستی از مراحل انجام شده ساختمان است که برای همه ناظرها باهم در یک جدول هست و هر ناظر قسمت مربوط به خود را امضا میکنه) رو به ناظرها بده برای امضا و خودش تحویل شهرداری بده که مالک ما هیچ کدوم رو به ما نداد برای امضا و هر وقت هم پرسیدم کی اقدام میکنی برای پایان کار گفت خبر میدم،
    سوالم اینجاست که وقتی که بخواهد برای پایان کار اقدام کند با توجه به اینکه من گزارشی ندادم از مراحل کار چه اتفاقی میافته؟ همون سه برگی رو امضا کنم کافیه یا به شهرداری نامه ای بدم مبنی بر اینکه عملیات ساختمانی درفلان تاریخ به اتمام رسید؟یا از شهرداری شهر بپرسم؟
    ممنون میشم اگر منو راهنمایی بفرمائید.

  19. آرش صادقی گفت:

    سلام
    فردی به عنوان کارشناس سازه در یک شرکت خصوصی عمرانی مشغول طراحی و محاسبات ساختمان است. فرد مذکور حقوق پایه دریافت میکند و حقوقش ربطی به قرارداد شرکت با کارفرما ندارد. در پایین نقشه ها اسم این فرد به عنوان طراح و محاسب نوشته میشود. همچنین در پایین نقشه ها اسم فرد دیگری که رئیس بخش میباشد به عنوان تاییدکننده نوشته میشود. در انتها، نقشه ها توسط مدیرعامل مهر و امضا و به کارفرما ارسال میشوند. در صورت ریزش سازه به علت طراحی غلط، ایا بخشی از خسارت وارده را باید فردی که در شرکت طراحی و محاسبات را انجام داده است بپردازد؟ یا اینکه کلیه مسئولیت حقوقی و خسارت وارده برعهده شرکت میباشد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code